FOTO Komunalna struka o važnosti urbanog zelenila i problemima na 1. Međunarodnoj konferenciji Green Days Varaždin

Varaždinske vijesti | 8.10.2022. u 12:03h | Objavljeno u Društvo

Grad Varaždin je bio domaćin 1. Međunarodne konferencije „Varaždin Green Days”, koja je u dva konferencijska dana ugostila preko stotinjak stručnjaka iz hortikulture, arboristike i komunalnog sektora te predstavnika jedinica lokalne samouprave, kako bi im približila novitete iz struke te omogućila razmjenu iskustava i tehničkih rješenja.

Ključne teme konferencije odnosile su se na upravljanje zelenom infrastrukturom i održavanje drveća u urbanim sredinama, a pratila su ih predavanja, studijske posjete i praktične prezentacije.

Konferenciju je otvorio gradonačelnik Varaždina dr,sc. Neven Bosilj koji je ukazao na važnost planiranja i očuvanja zelene infrastrukture za budućnost gradova, izrazivši zadovoljstvo što je upravo Varaždin ugostio komunalnu i arborističku struku te kroz konferenciju progovorio o zelenoj infrastrukturi i važnosti stručnog održavanja drveća.

Ivana Jelić naglasila je kako će se Udruženje komunalnog gospodarstva u HGK u budućnosti intenzivnije zalagati u smjeru unapređenja struke i senzibiliziranja javnosti o važnosti djelatnosti održavanja javnih zelenih površina.

Direktorica komunalnog poduzeća „Parkovi”, ujedno i predsjednica Grupacije održavanja zelenih površina pri HGK, Jelena Sekelj rekla je kako odgovor na izazove koji su pred nama predstavljaju snažne i kompetentne službe koje dugoročno cjelovito brinu o javnim zelenim površinama.

Prvi korak u tome bilo je osnovanje Grupacije održavanja zelenih površina koja djeluje u klopu Udruženja komunalnog gospodarstva pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, a koja će i ubuduće na ovakvim događanjima okupljati upravo stručne službe koje se brinu o javnom zelenilu.

Zelene površine važne su za zdravlje ljudi i okoliš, a sve više i za ublažavanje utjecaja klimatskih promjena i prilagodbu njima. U okolnostima tih klimatskih promjena, koje svi osjećamo, potrebno će biti promijeniti koncept i organizaciju razvoja i održavanja zelenih površina, posebno u gradovima.

Zbog toga su u stručnome dijelu konferencije sudjelovali eminentni stručnjaci iz područja hortikulture i komunalnih djelatnosti, ali i predstavnici Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te gradova Križevaca i Osijeka, koji su predstavili svoje primjere dobrih praksi.

Zaključci konferencije ukazuju na česta dugotrajna razdoblja ekstremnih vrućina, poplave i suše te na povećanje tropskih noći i nastanak toplotnih otoka u našim gradovima, čije uprave moraju prihvatiti činjenicu da smo osuđeni na klimatske promjene, da ćemo morati naučiti živjeti s njima i da moramo poduzeti konkretne akcije za umanjivanje učinaka klimatskih promjena.

Također svjedočimo sve većem gubitku zelenih površina te nepovezanosti mreže zelenih i drugih javnih površina, a što je moguće zaustaviti i ublažiti strateškim upravljanjem zelenom infrastrukturom.

Naglasak konferencije stavljen je na zdravo drveće u gradovima, za što su naročito važni pravilan odabir vrste stabala, primjereno tlo za rast, dovoljan prostor za razvoj i osobito pravilno i stručno održavanje.

Andrija Majić i Goran Huljenić, magistri inžinjeri urbanog šumarstva, zaštite prirode i okoliša predstavili su europske standarde za orezivanje stabala i tehnička rješenja sadnje stabala u gradskim uvjetima, dok je o zaštiti urbanih stabala pri izvođenju građevinskih radova i ostalih radova održavanja zelenih površina govorio Damir Dramalija, predsjednik Sekcije za urbano šumarstvo Hrvatskog šumarskog društva.

Zaključeno je kako su pred ovom komunalnom djelatnosti brojni izazovi u budućnosti koje će trebati riješiti stvaranjem kompetentnih službi, senzibiliziranjem javnosti o važnosti ove djelatnosti i uspostavom standarda stručne i tehničke osposobljenosti za izvođenje tih poslova.

Sudionici međunarodne konferencije Varaždin Green Days u sklopu svoga dvodnevnog boravka obišli su i varaždinske parkove i ostalo gradsko zelenilo te Gradsko groblje i Židovsko groblje.

Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Grada Varaždina i Hrvatske gospodarske komore, a domaćin i suorganizator bilo je varaždinsko komunalno poduzeće Parkovi.