FOTO Kako izgleda očevid i kako pomoći unesrećenima doznali učenici Strojarske i prometne škole Foto: Krešimir Đurić

FOTO Kako izgleda očevid i kako pomoći unesrećenima doznali učenici Strojarske i prometne škole

VV | 18.5.2023. u 15:15h | Objavljeno u Društvo

U Strojarskoj i prometnoj školi Varaždin danas je održana edukativno-preventivna akcija "Maturanti, doprinesimo desetljeću sigurnosti cestovnog prometa". Riječ je o tradicionalnom događanju koje se održava od 2013. godine, a kojom se želi osvijestiti mlade vozače na savjesno ponašanje u prometu.

Uz Danijela Posavca, voditelja Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske, koji je učenicima završnih razreda govorio o prometnim nesrećama i njihovim posljedicama, na događanju je bio i pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek i viša savjetnicu za urbanu i prometnu sigurnost Grada Varaždina Marijanu Cindrić.

347398695_793456395627219_3529936714408447828_n.jpg

- Prošle godine posvetili smo se romobilima, koji predstavljaju dosta veliki problem u prometu, dok smo se ove godine fokusirali na prometne nesreće i posljedice tih nesreća. Ovakve edukativne edukacije dobro dođu svima nama, da se podsjetimo na odgovornost koju imamo kao sudionici u prometu, bez obzira jesmo li vozači, biciklisti ili pješaci. Ova edukacija je namijenjena maturantima, koji završavaju srednju školu, ali još nisu toliko svjesni opasnosti i upravo kroz ovakvu edukativno-preventivnu akciju želimo im ukazati da sudjelovanjem u prometu nisu odgovorni samo za sebe, nego i za druge i da svojim ponašanjem mogu ugroziti tuđi život - rekla je Snježana Klarić, ravnateljica Strojarske i prometne škole Varaždin.

 DSC_2079.jpg

Posavec iz PU varaždinske rekao je kako se rado uključuju u sve ovakve edukativno-preventivne aktivnosti.

 DSC_2052.jpg

- Mišljenja smo da represija nije dovoljna, već je važna i prevencija. Jedino tim zajedničkim djelovanjem možemo doprinijeti boljoj sigurnosti u prometu - poručio je Posavec i dodao kako je iza nas godina koja je, po pitanju sigurnosti u cestovnom prometu bila izrazito loša.  

- U prošloj godini imamo 24 smrtno stradale osobe u prometnim nesrećama i moram reći da je to bila najgora godina što se tiče zadnjih 20 godina, po broju poginulih osoba na cestama. U prva četiri mjeseca ove godine nemamo nijednu poginulu osobu te bilježimo 10 posto manje prometnih nesreća u odnosu na isto razdoblje lani, dakle sigurnost je puno bolja. Tome doprinosi i činjenica što imamo više policijskih službenika na cestama, s obzirom na to da je granična policija povučena s granica, nakon ulaska u Schengen, te se više nadzire promet - rekao je Posavec.  

348245524_198236266439714_6860098706572957839_n.jpg

Maturantima je poručio da poštuju prometne propise, prilagode brzinu uvjetima na cesti, ne voze pod utjecajem alkohola i ne koriste mobitele u vožnji.

- Siguran sam da znate da svi mi imamo obitelji. Ne dozvolite da svojim ponašanjem u prometu uzrokujete tragediju, da te obitelji cijeli život pamte da je netko njihov nastradaou prometu - poručio je Posavec.

Podijeljene su i nagrade najljubaznijim vozačima koji su odabrani kroz akciju "Dani ljubaznosti u prometu", koju učenici te srednje škole provode u prosincu uz Dan Grada Varaždina. Nagrade su dobiliRobert Bratković iz Lepoglave, Alenka Car iz Varaždina iMarijan Laušin iz Varaždina.

DSC_2098.jpg

Nakon predavanja u dvorištu škole održana je simulacija očevida prometne nesreće te pružanja prve pomoći u suradnji s djelatnicima predstavnici Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, kako bi učenici iz prve ruke mogli vidjeti i na primjeru naučiti kako postupati u takvim situacijama. Učenici su mogli razgledati i policijska vozila, ali i upoznati se sa zanimanjem policajac.