FOTO Iz varaždinskog topa puknuo Dragutin Labaš, doajen tehničke kulture Varaždina Foto: Krešimir Đurić

FOTO Iz varaždinskog topa puknuo Dragutin Labaš, doajen tehničke kulture Varaždina

VV | 8.6.2024. u 18:14h | Objavljeno u Društvo

Varaždinska građanska garda i ove je sezone nastavila sa smjenom straže ispred Gradske vijećnice uz glasni pucanj iz topa ispred Starog grada.

DSC_9539_batch1.JPG

Purgari ovotjedni pucanj iz topa posvećuju doajenu tehničke kulture, profesoru Dragutinu Labašu. Pucanj iz topa ujedno je i najava Dana tehničke kulture koji će u Varaždinu biti održan u subotu, 15. lipnja ispred Tehnološkog parka.

- Umirovljeni profesor iz Varaždina Dragutin Labaš dobitnik je nagrade Faust Vrančić za životno djelo za 2021. godinu, a riječ je o najvišoj državnoj nagradi u području tehničke kulture. Grad Varaždin dodijelio mu je 2009. godine Medalju Grada Varaždina, a u bivšoj državi dobio je sve tri medalje “Boris Kidrič”, zatim Orden rada sa srebrnim vijencem, Plaketu Narodne tehnike Hrvatske kao i mnogobrojna druga priznanja. Inicijator je osnivanja Zajednice tehničke kulture grada Varaždina i Zajednice tehničke kulture Varaždinske županije te nekoliko udruga tehničke kulture. Kao nastavnik i profesor tehničke kulture sudjelovao je na brojnim natjecanjima i smotrama tehničkog stvaralaštva. Sa svojim učenicima osvajao je niz zapaženih rezultata. Iako je u mirovini, još uvijek je vrlo aktivan u tehničkoj kulturi grada, županije i na razini Hrvatske. Više od 20 godina obavljao je i funkciju tajnika Zajednica tehničke kulture Varaždinske županije i Grada Varaždina, a nešto manje Društva pedagoga tehničke kulture Varaždin i Foto kluba Varaždin. Godinama je bio predsjednik županijskog povjerenstva za natjecanja mladih tehničara, bio je predsjednik pojedinih povjerenstava na državnim natjecanjima, a više godina i predsjednik Središnjeg odbora za natjecanja mladih tehničara Hrvatske - ističu Purgari.

DSC_9548_batch1.JPG

DSC_9522_batch1.JPG

DSC_9553_batch1.JPG

DSC_9562_batch1.JPG

DSC_9516_batch1.JPG