FOTO HGK povezala tvrtke na sajmu "Digitalna transformacija gospodarstva - DTG_4.0"

vv | 11.10.2023. u 20:00h | Objavljeno u Društvo

Hotel Turist danas je bio okupljalište poduzetnika i tvrtki koje nude usluge i proizvode iz područja digitalne tranformacije poslovanja, a organizatori tehnološkog sajma "Digitalna transformacija gospodarstva - DTG_4.0" su bili ugodno iznenađeni odazivom. Naime, da bi se tvrtke tehnološki opremile te ostale konkurentne, potrebna su ulaganja u modernu tehnologiju uz dobro osmišljen prelazak na digitalno poslovanje - INDUSTRIJU 4.0. Tehnološki sajam DTG_4.0 zamišljen je kao mjesto susreta proizvodnih tvrtki te tvrtki i institucija koje nude usluge i proizvode iz domene INDUSTRIJE 4.0 (planiranje proizvodnje i proizvodnja, automatizacija, robotika).

- Htjeli smo spojiti tvrtke da vide koje to sve usluge nude iz domene digitalne transformacije. Mogu reći da je odaziv bio veliki, neke su se tvrtke još javile u zadnji tren, ali je prostor bio premali da ih sve primimo. Mogu reći da sam optimist i glavni cilj je da se ova manifestacija održi i sljedećih godina jer sam siguran da će potrebe za tim prijelazima samo rasti. Važna je i edukacija radnika, u čemu veliku funkciju imaju naše obrazovne institucije, od srednjih škola do fakulteta, a mi se možemo pohvaliti da danas ovdje sudjeluju najjači hrvatski fakulteti iz područja strojarstva, elektrotehnike i organizacije - istaknuo je Dragutin Gložinić, predsjednik Županijske komore Varaždin HGK koja je bila organizator ove manifestacije.

Mađu uzvanicima na današnjoj manifestaciji bio je i gradonačelnik Varaždina, Neven Bosilj, koji je naglasio da Varaždin predstavlja kolijevku, ali i budućnost digitalne Hrvatske jer je prije četrdesetak godina je upravo u Varaždinu izrađeno prvo računalo na ovim prostorima, a za nekoliko dana se otvara jedan od najvećih dana centara u regiji.

- Uspješnost digitalne transformacije, naročito gospodarstva, ponajprije ovisi o školovanim ljudima.  Bez digitaliziranih, automatiziranih proizvodnih procesa danas ne možemo zamisliti ni jednu granu industrije. Najmodernije digitalne tehnologije danas razvijaju veliki svjetski igrači, a na nama je da uz pomoć sustavnog obrazovanja omogućimo našim mladim generacijama znanja kojim će koristiti svojim poslodavcima. Svjesni smo da digitalna transformacija društva, ponajprije gospodarstva više nije dilema nego imperativ za svaki daljnji razvoj. Želimo li daljnji razvoj, moramo ostati digitalno kompatibilni sa naprednim svijetom. Mi u Varaždinu smo davno to shvatili i marljivo radimo na tome - istaknuo je Bosilj.

Među uzvanicima bio je i varaždinski župan koji je istaknuo da je tehničko-tehnološki napredak brz i dinamičan, a tome se mora prilagoditi cijelo društvo, pa tako i gospodarstvo.

- Digitalizacija je jedan od izazova današnjice, a uvjereni smo da će gospodarstvo Varaždinske županije i cijelog sjevera biti predvodnik i u tom procesu. Varaždinska županija oduvijek je bila partner gospodarstvu, prije svega na području obrazovanja te usklađivanja obrazovnih programa s potrebama tržišta rada. Na području naše županije puno se ulaže, što potvrđuje podatak da će se ovamo sliti oko 250 milijuna eura privatnog kapitala, pri čemu se dio ulaganja odnosi i na digitalnu transformaciju poslovanja. Upućujem sve pohvale HGK – Županijskoj komori Varaždin koja je organizacijom ovog tehnološkog sajma omogućila svim našim proizvodnim tvrtkama da vide novitete, a isto su tako gospodarstvenici imali priliku sami reći što predlažu i što ih tišti - spomenuo je župan Stričak.

No glavnu riječ su na ovom okupljanju vodili predstavnici tvrtki na ovim prostorima koji su već odavno pronašli svoju nišu u novijim tehnologijama, a među istaknutim tvrtkama predvodnicima na ovim prostorima je i tvrtka Mobilisis.

- Prelazak je neminovan. Rizika uvijek ima, ali promjena je ona koja donosi najveće rizike i najveću bojazan prema digitalizaciji. Smatram da je to neminovno i da će se digitalizacija polako odvijati u svim industrijama, negdje brže, negdje sporije. Teško je naći dovoljno kompetentne radne snage, a akademska zajednica radi na tome da se poboljša na tome i da se puno brže opreme stručnjaci da se pripreme za nove izazove koje dolaze na tržište. Ne stoji Hrvatska loše u usporedbi s nekim drugim zemljama, ali to su izazovi s kojima se nosimo - istaknuo je Goran Kanižaj, predsjednik uprave Mobilisisa.