FOTO Globovci istraživali kakvu vodu zapravo upotrebljavamo u svakodnevnom životu

Varaždinske vijesti | 4.5.2022. u 18:30h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Rijeke su za mnoge organizme izvor života. Svima je poznato kako se u rijeke svake godine baca sve više smeća. Jeste li ikada i sami razmislili kako to utječe na naš život?

Razni čimbenici utječu na zdravlje ljudi, od kojih je posebno važan udio mikroplastike u vodi koju konzumiramo. Znadete li koji je udio mikroplastike u našim vodama?

Ovom zanimljivom temom odlučili su se baviti učenici i mentori Medicinske škole Varaždin i Srednje škole Čakovec. O njihovom radu detaljnije pročitajte u nastavku.

Učenici i njihovi mentori odlučili su detaljno proučiti ovu temu u sklopu Globe programa te će se svojom izvrsnom prezentacijom predstaviti na državnoj smotri. U svom istraživačkom radu odgovarali su na pitanja nalaze li se čestice u našim obližnjim rijekama Dravi i Mure te u kojoj ih ima više s obzirom da rijeka Drava prolazi kroz veća naselja i gradove u odnosu na Muru, učenici su postavili hipotezu kako će ondje biti veća prisutnost mikroplastike.

Također, pretpostavke su temeljili na tome da je gustoća naseljenosti u tim gradovima veća pa je veći i antropogeni utjecaj. Potvrdili su hipotezu da se u obje rijeke nalaze čestice mikroplastike.

Prema dosadašnjim istraživanjima koncentracije mikroplastike u površinskim vodama variraju od 8 do 100 čestica u litri vode. U svom istraživanju nisu potvrdili hipotezu da je u rijeci Dravi prisutan veći broj čestica mikroplastike u odnosu na rijeku Muru, već je veći broj čestica mikroplastike pronađen u rijeci Muri.

Na svim postajama na rijeci Muri pronađen je znatan broj mikroplastike tipa vlakana celulozno-tekstilnog podrijetla. Zaključuju da je to posljedica velikog broja ilegalnih odlagališta stare odjeće i ostalog otpada. Na lokaciji Otok Virje zamijetili su najveću količinu čestica mikroplastike, što se može direktno povezati s industrijskim gradom Ormožom.

Na obje rijeke pronađena je veća količina mikroplastike kod urbaniziranijih područja. Smatraju da je to povezano i s kanalizacijom gušće naseljenih područja, koja se ulijeva u rijeke Muru i Dravu.

Tijekom ovog istraživačkog zadatka razvijeno je doživotno prijateljstvo između učenika i njihovih mentora. Osim prijateljstva, učenici se nadaju da će se udio mikroplastike u našim rijekama smanjiti.

Svaki čovjek zna koliko je važno čuvati okoliš. Voljeli bi kada bi se još više pažnje pridodalo zaštiti okoliša. Najvažnije od svega je adekvatno zbrinuti otpad te ostatke plastike. Nadaju se kako zajedno možemo učiniti okoliš ljepšim i zdravijim za boravak ljudi. Naposljetku, svijet žele učiniti ljepšim i čišćim mjestom.

 

Galerija slika