FOTO Dodijeljena priznanja "Veliko srce Varaždina": oni svojim djelima čine svijet boljim

IHR/Varaždinske vijesti | 26.10.2021. u 14:33h | Objavljeno u Društvo

- Jako sam uzbuđena zbog ovog priznanja koje sam dobila zbog mojih dobrih djela. Često pomažem mami i tati, slušam ih, pomažem u razredu, radim različite plakate jer sam predsjednica razreda. Dobro je činiti dobra djela i to radiš zbog sebe i zbog drugih - rekla je desetogodišnja Bella Sedlar, jedna od dobitnica priznanja "Veliko srce Varaždina".

Povodom Dana međusobnog pomaganja koji se obilježava 26. listopada danas su u Gradskoj vijećnici uručena priznanja "Veliko srce Varaždina" u organizaciji Društva Naša djeca Varaždin. Riječ je o priznanjima kojim Dječje Gradsko vijeće želi istaknuti one učenike i djecu koji svojim radom doprinose zajednici, a ovogodišnji dobitnici istaknuli su se pomažući starijim osobama u svojim zgradama u vrijeme korone, pomagali su svojim vršnjacima, ali i socijalno ugroženoj djeci.

- Ove godine nismo naveli iz kojih škola dolaze jer ovo nije natjecanje, ovo su svi mali Varaždinci koji pomažu zajednici, humana i vrijedna djeca koja čine svijet boljim - rekla je Dubravka Novak ispred Društva Naša djeca Varaždin.

Dodijeljeno je ukupno 14 pojedinačnih priznanja i dva grupna, a uz Belu Sedlar, priznanja za izvanredna postignuća te istaknute uspjehe na području međusobnog pomaganja, vršnjačke pomoći, međugeneracijske solidarnosti, promicanja i poštovanja dječjih prava, dobili su Diori Canjuga, Marta Višnjić, Jana Biškup, Nina Malić, Ema Potočnik, Manuela Barmanec, Laura Rašić, Noel Jambres, Mia Kolmanić, Lana Bužanić, Lucija Knežić i Mislav Kolarić, a priznanje je uručeno i ravnateljici DND Varaždin Jeleni Mikić. Grupne plakete završile su u rukama 4. b razreda I. OŠ Varaždin te Dječjem forumu V. OŠ Varaždin.

Čestitke malim Varaždincima velikog srca uputio je gradonačelnik Neven Bosilj.

- Želim zahvaliti svima vama koji ste danas primili priznanja jer svoje slobodno vrijeme trošite za dobrobit zajednice. Fantastično je da već tako mladi u osnovnim školama počinjete s takvim aktivnosti i vjerujem da je to jedan pokazatelj da ima šanse za ovo društvo i Varaždin - rekao je Bosilj.

Inače, priznanje "Veliko srce Varaždina" utemeljeno je prije devet godina.

- Tada su forumaši V. OŠ istražujući medije došli do podatka da se djeca spominju uglavnom u lošem kontekstu, u kontekstu sukoba i slično. Jedino dobro što je bilo po tom istraživanju bili su sportski rezultati djece, no ne u svim sportovima i ne ravnopravno, djevojčice i dječaci. Tada se javila ideja da oni koji čine dobra dijela, koji imaju pozitivne vrednote, koji čine nešto dobro za prijatelja, zajednicu, kvart ili stariju osobu nagrade. Ovim priznanjima htjeli su poslati poruku da se isplati biti dobar, bez obzira na to što se o tomu ne piše - rekla je Novak.