FOTO Dječji tjedan u vrtiću u Kućanu: mališani heklali, šivali, a pripremali i "kućanski koščičjak" Foto: Dječji vrtić Varaždin

FOTO Dječji tjedan u vrtiću u Kućanu: mališani heklali, šivali, a pripremali i "kućanski koščičjak"

VV | 6.10.2024. u 14:00h | Objavljeno u Društvo

 U Dječjem vrtiću Varaždin obilježen je Dječji tjedan, koji je na rasporedu svakog prvog tjedna u listopadu. Ove su godine aktivnosti dječjeg tjedna usmjerene prema očuvanju tradicijske kulture kroz poticanje raznih tradicijskih, pomalo već zaboravljenih, vještina.

Kao uvodnu aktivnost u Dječji tjedan i jednu od aktivnosti 13. Dana Hajdine, u srijedu, 2. listopada ove godine, Udruga za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave "Hajdina“, OPG Pocedulić i Dječji vrtić Varaždin, objekt Kućan organizirali su radionicu za djecu, roditelje i lokalnu zajednicu.

- Aktivnosti šivanja, heklanja, vezenja, spremanja tradicionalnog "kućanskog koščičjaka“, izrade jastuka punjenih heljdinim ljuskicama, sviranja tradicijskih instrumenata, izrade cvijeća od krep papira (kinč) bile su usmjerene jačanju pripadnosti lokalnoj zajednici, kao i vježbanju manualnih tradicijskih vještina važnih za pravilan razvoj motorike djece. Odrasli su pritom imali prilike prisjetiti se svog djetinjstva te su anegdote prenosili najmlađima - ističu u Dječjem vrtiću Varaždin.

OPG Pocedulić pritom je vrtiću donirao jastuke punjene ljuskicama heljde, tradicijske ratarske kulture koja je autohtona u kućanskom kraju. Poznate "kućanske kašarice“ na kraju su sve počastile tradicijskim pjesmama ovog kraja.

Dječji vrtić Varaždin“, objekt Kućan, prošlogodišnji je dobitnik nagrade za Najljepši školski vrt, koji je ove godine oplemenjen tradicijskim biljkama kućanskog kraj (heljda, neven, suncokret i kamilica). Tako mali Kućanci mogu u svom vrtiću gledati procese razvoja biljaka, od sadnje do ubiranja gotovih plodova.

Budući da su proizvodi od heljde zaštićeni proizvodi, radionici se pridružila Mara Bogović, savjetnica u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.