FOTO Dječji tjedan u Kozarčevoj obilježili izradom tradicijskog nakita i lutaka Foto: CTK Varaždin

FOTO Dječji tjedan u Kozarčevoj obilježili izradom tradicijskog nakita i lutaka

vv | 19.10.2024. u 18:35h | Objavljeno u Društvo

Skupina "Sovice" ugostila je Centar tradicijske kulture Varaždin

Povodom obilježavanja Dječjeg tjedna, skupina "Sovice" iz Dječjeg vrtića Varaždin - objekt Kozarčeva, predvođena odgojiteljicama Martinom Kosec i Sarom Pevec Čep, ugostila je Centar tradicijske kulture Varaždin, koji je za djecu organizirao dvije kreativne radionice: izradu tradicijskog nakita i lutaka.

Tijekom radionice izrade tradicijskog nakita, djeca su imala priliku upoznati se s tradicionalnim tehnikama izrade nakita, koristeći ih potom za kreiranje svojih unikatnih narukvica.

djecji_vrtic_varazdin_ctk_varazdin_djecji_tjedan_18102024_2.jpg

U drugoj radionici, mališani su izrađivali lutke od prirodnih materijala poput vune, platna, lavande, bambusa i grančica. Kroz ovu radionicu, djeca su naučila kako su se nekada izrađivale igračke te su, uz stručnu pomoć voditeljica, kreirala vlastite lutke.

djecji_vrtic_varazdin_ctk_varazdin_djecji_tjedan_18102024_5.jpg

- Sudjelovanje djece vrtićke dobi u ovakvim kreativnim radionicama izuzetno je korisno za njihov cjelokupan razvoj. Radionice potiču razvoj fine motorike, kreativnosti i maštovitosti, omogućujući djeci da kroz praktičan rad i stvaralaštvo izraze svoje ideje i osjećaje. Osim toga, ove aktivnosti upoznaju djecu s kulturnom baštinom, potičući njihovu svijest o važnosti očuvanja tradicije. Kroz timski rad i zajedničko sudjelovanje u aktivnostima, djeca razvijaju socijalne vještine, učeći o suradnji i međusobnom poštovanju. Sve to čini ovakve radionice vrijednim pedagoškim alatima koji pridonose razvoju ključnih vještina potrebnih za daljnji obrazovni i osobni rast - ističu iz CTK Varaždin.

djecji_vrtic_varazdin_ctk_varazdin_djecji_tjedan_18102024_1.jpg

Uz kreativne radionice, "Sovice" su imale priliku isprobati dječje narodne nošnje te su, odjevena u tradicijsku odjeću, izvela nekoliko narodnih pjesama, plesova i tradicijskih igara.

djecji_vrtic_varazdin_ctk_varazdin_djecji_tjedan_18102024_8.jpg

Djeca su plesove savladala uz pomoć odgojiteljice Sare Pevec Čep, koja vodi Folklornu igraonicu u Centru tradicijske kulture. Ova suradnja između Centra tradicijske kulture Varaždin i Dječjeg vrtića Varaždin - Kozarčeva pokazala se kao izuzetno uspješan model povezivanja djece s bogatom kulturnom baštinom, pružajući im priliku da kroz igru i kreativnost steknu nova znanja i vještine.

Suradnja se održala u sklopu projekta ''Zvuk i radost baštine – radionice izrade tradicijskih igračaka i glazbala'' čiji je nositelj CTK Varaždin, a koji je financiran iz dječjeg participativnog proračuna Grada Varaždina.

djecji_vrtic_varazdin_ctk_varazdin_djecji_tjedan_18102024_6.jpg

djecji_vrtic_varazdin_ctk_varazdin_djecji_tjedan_18102024_3.jpg

djecji_vrtic_varazdin_ctk_varazdin_djecji_tjedan_18102024_4.jpg

djecji_vrtic_varazdin_ctk_varazdin_djecji_tjedan_18102024_7.jpg