FOTO Dani Zlate Brzeske i u Malom Bukovcu: I manje sredine imaju se čime pohvaliti Foto: Mali Bukovec

FOTO Dani Zlate Brzeske i u Malom Bukovcu: I manje sredine imaju se čime pohvaliti

M.N./V.V. | 15.3.2020. u 14:30h | Objavljeno u Društvo

Jedan dio četverodnevnog programa manifestacije 2. Dani Zlate Brzeske održan je u subotu, 7. ožujka, u Vatrogasnom domu u Malom Bukovcu.

Predstavljena je treća knjiga Ladislave ŠarecRapsodija veličanstvene iskre ljubavi“ te održana izložba slika ilustratorice knjige Kristinke Klarić. U programu su sudjelovali autorica Ladislava Šarec, ilustratorica Kristinka Klarić, urednik Mladen Levak te Ana Jakopanec koja je interpretirala recenziju Zdenke Jozić Matijaš. Stihove iz knjiga kazivali su Snježana Tišljarić, Vjekoslav Blatarić i Ana Jakopanec, dramski tekst iz knjige izveli su Melani i Filip Šarec, a u glazbenom dijelu nastupili su Ivan Povijač i Karlo Delić na harmonici.

Pokrovitelj programa bila je Općina Mali Bukovec, a načelnik Darko Marković istaknuo je da je ovo jedno od kulturnih događanja potrebno malim sredinama.

- Ovakva kulturna događanja potrebna su malim sredinama jer nisu samo veliki gradovi mjesta događanja u kulturi. I male općine poput naše mogu se pohvaliti autoricama i autorima. Posebno smo ponosni na slikarice i pjesnikinje s našeg područja. Zahvalu za njihovo obogaćivanje društvenog i kulturnog života u našoj sredini upućujem našim autoricama slika i riječi - rekao je načelnik Marković te dodao da će, kao i do sada, Općina Mali Bukovec podržavati kulturu, manifestacije i ovakve autore.

U recenziji knjige „Rapsodija veličanstvene iskre ljubavi“ Ladislave Šarec iz Lunjkovca, Zdenka Jozić Matijaš ističe da je ova knjiga višestruko bogatstvo: „Bogatstvo jasnog uvida u stvarnost izražena u slobodnom stihu prvog dijela knjige, bogatstvo ljepote hrvatskog dijalekta, sinonima domoljublja, tradicije, identiteta, svjedoka duge povijesti kulture hrvatskog čovjeka, u središnjem dijelu knjige, bogatstvo nevinosti riječi obojene djetinjim glasom u stihovima i bezbrižnim, bajkovitim dijalozima kratkih igrokaza koji čine treći dio knjige i tako otkrivaju misaonu i izražajnu slojevitost pjesnikinje Ladislave Šarec.“

Urednik Mladen Levak naglasio je da je specifičnost i težina ove knjige što je krase ilustracije Kristinke Klarić, slikarice iz Velikog Bukovca, što knjigu čini posebnom jer uz književnu ima i slikarsku vrijednost.

Manifestaciju 2. Dani Zlate Brzekse organizira Udruga za očuvanje prirodne i kulturne baštine, kulturu i umjetnost te promidžbu seoskog turizma „Vendi“ iz Đelekovca, čija je Zlata Brzeska bila članica. Pokrovitelji manifestacije su općine Mali Bukovec, Veliki Bukovec i Đelekovec. Suorganizatori su OŠ Veliki Bukovec, OŠ Donja Dubrava, Udruga žena Veliki Bukovec i Društvo žena Đelekovec, a medijski pokrovitelj Radio Ludbreg.

Predsjednik Udruge „Vendi“ Mladen Levak naglasio je da šire i razvijaju ovakve manifestacije kroz uključivanje novih grupa sudionika.

- U četiri dana, manifestacija je u Donjoj Dubravi, Velikom Bukovcu, Malom Bukovcu i Đelekovcu okupila veliki broj posjetitelja, a naročito učenika i njihovih mentora. Ove godine u programe su bili uključeni učenici samo osnovnih škola, ali u već iduću, u treću po redu manifestaciju, biti će uključeni i učenici srednjih škola - najavio je Levak.