FOTO Dan narcisa u Varaždinu uz poruku oboljelim ženama: "Niste zaboravljene" Foto: Krešimir Đurić

FOTO Dan narcisa u Varaždinu uz poruku oboljelim ženama: "Niste zaboravljene"

| 27.3.2021. u 15:37h | Objavljeno u Društvo

Na Franjevačkom trgu u Varaždinu danas je obilježen Dan narcisa, posvećen ženama oboljelima od raka dojke.

Obilježavanje su organizirali Mammae klub Varaždin - Udruga žena oboljelih od raka dojke, županijski Zavod za javno zdravstvo i Liga za borbu protiv raka, a simboličnim donacijama građani su mogli dati podršku radu udruge.

- Željeli bismo poručiti ženama oboljelima od raka dojke da nisu zaboravljene. Podsjetila bih da je donesen Nacionalni strateški okvir protiv raka, a u tijeku je i kampanja osnaživanja žena s metastatskim HER2 negativnim karcinomom dojke, kako bi se poboljšala kvaliteta njihovog života. Radimo i na poboljšanju komunikacije pacijenata i onkologa, kako bi se definiralo što bi žene na konzilijarnom pregledu trebale saznati, što bi im onkolog trebao reći, ali i koja pitanja bi žene trebale postaviti - istaknula je Marija Hrašćanec, predsjednica udruge Mammae klub Varaždin.

- Želimo poručiti ženama da imaju podršku, da nisu same, da nisu zaboravljene ni ostavljene, iako se u ovoj pandemiji ponekad čini da su svi onkološki pacijenti nekako bačeni na stranu - napomenula je.

Na važnost prevencije ukazala je dr. Irena Stipešević Rakamarić iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije. Istaknula je da mamografija može otkriti rane, uspješno lječive stadije raka, i to puno ranije nego što se to može samopregledom ili kliničkim pregledom, a podsjetila je i da je započeo 7. ciklus nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, u koji se uključene žene u dobi od 50 do 69 godina.

- Sada su uključene i žene koje su rođene 1970. i 1971. godine. Apeliramo na njih da se odazovu pozivu koji će dobiti u narednim mjesecima, a ako im ne odgovara termin, uvijek nas mogu nazvati na besplatni telefon 0800 200 163 i izabrati termin koji njima odgovara - naglasila je dr. Stipešević Rakamarić.

Ukazala je da se pojavom Covid-pandemije pojavnost raka dojke nije smanjila, već se samo povećala vjerojatnost da zbog straha od Covida i percepcije nedostupnosti zdravstvene zaštite manje žena koristi preventivne preglede. Napomenula je da je stoga važna podrška udrugama poput Mammae kluba Varaždin, kako bi se njihov rad nastavio i tijekom ekonomske krize izazvane pandemijom.

Prema posljednjim dostupnim podacima o obolijevanju od raka, u Varaždinskoj je županiji 2018. godine od raka oboljelo ukupno 1.014 osoba, od čega 108 žena od raka dojke. Te je godine od raka dojke umrlo 25 žena, a 2019. godine 30 žena.

- Rak dojke je najčešće sijelo raka kod žena i čini gotovo četvrtinu svih novih slučajeva raka kod žena. Ako se otkrije u najranijem stadiju, on je potpuno izlječiv, a najmoćnije oružje u prevenciji je upravo mamografski probir - istaknula je dr. Stipešević Rakamarić.