FOTO Crveni nosovi u predblagdanskom posjetu varaždinskoj Općoj bolnici

Varaždinske vijesti | 22.12.2023. u 19:10h | Objavljeno u Društvo

U predblagdanskom tjednu, Crveni nosovi radošću su ispunili Odjel pedijatrije Opće bolnice Varaždin. Posjet klaunova oduševio je djecu, roditelje i medicinsko osoblje.

Tiho, na prstima, klaunovi su ušli na Odjel pedijatrije varaždinske bolnice. Uz pokoju notu otvarali su vrata soba, sve dok nisu obišli sve male pacijente. Klaunovskom igrom i trikovima, u djeci su probudili radost i podijelili s njima osmijeh po kojem će pamtiti dan u kojem je i bolnica postala mjesto igre i zabave.

Osnivač Crvenih nosova Zoran Vukić, kojeg su djeca u varaždinskoj bolnici upoznala kao klaundoktora Ludeka kaže:

- Kad se suočavamo s problemima, pogotovo onim zdravstvenim, nerijetko nas toliko konzumiraju da ne možemo vidjeti ništa izvan njih, a upravo tamo, izvan, leži snaga koja nam je potrebna da ih savladamo. Kao klaun, u bolničke sobe unosim igru, smijeh i šalu i pružam djetetu prostor da bude onakvo kakvo uistinu je, kad se podigne teret dijagnoza. U 13 godina koliko radim s Crvenim nosovima, primijetio sam da su lakoća, olakšanje i skretanje pozornosti koje klaunovi unose u bolničko okruženje nužni su kako bi i djeca i roditelji pronašli potrebu motivaciju i lakše prebrodili tešku svakodnevicu - opisao je svoje iskustvo Zoran Vukić.

Da su posjeti Crvenih nosova vrijedan dodatak medicinskoj skrbi, ističu i iz OB Varaždin.

- Od srca zahvaljujemo Crvenim nosovima na inicijativi da posjete Odjel pedijatrije naše bolnice. Smijeh i veselje koje šire klaunovi uvijek razvedre atmosferu koja je u bolničkim uvjetima često ozbiljna, zabrinuta i tužna. Crveni nosovi u djeci pobuđuju znatiželju, razigranost i vraćaju im osmjeh na lice, što neizbježno mami osmjehe i u roditelja i medicinskog osoblja. Unose tračak pozitive i odvraćaju misli od ozbiljnih tema i radnih zadataka, kojima se nakon toga možemo posvetiti s novom energijom. Djeca su u bolnici često uplašena, što otežava postupak liječenja i njihov oporavak. Asocijacija boravka u bolnici s veselim i zabavnim, poput Crvenih nosova, pomaže im da shvate da ovdje nije tako strašno i opasno. Pozitivan stav, pozitivne emocije i smijeh utječu i direktno na brže ozdravljenje, a indirektno dovode do bolje suradnje u liječenju, što opet dovodi do bržeg oporavka.“, poručila je voditeljica Odjela za pedijatriju OB Varaždin dr.med.spec.pedijatar Branka Maretić.

Zahvaljujući podršci brojnih donatora, tvrtki i građana, Crveni nosovi već 13 godina donose osmijeh i bude životnu radost onima kojima je to najpotrebnije.

Postanite i Vi dio crvenonosne priče! Donirajte i pomozite širiti veselje: https://www.crveninosovi.hr/#donate

Galerija slika