Bogatstvo Varaždinske županije: Na Smotri nastupilo čak 14 kulturno-umjetničkih društava Foto: Varaždinska županija

Bogatstvo Varaždinske županije: Na Smotri nastupilo čak 14 kulturno-umjetničkih društava

Varaždinske vijesti | 5.6.2023. u 10:15h | Objavljeno u Društvo

Pobjednik 19. smotre koreografiranog folklora je Varaždinski folklorni ansambl s koreografijom "Oj ti draga moja mila" autora Pjerina Hrvaćanina, a u glazbenoj obradi Tibora Büna

Više od 400 plesača, pjevača i svirača iz 14 kulturno-umjetničkih društava nastupilo je u nedjelju na 19. smotri koreografiranog folklora Varaždinske županije i 9. županijskoj smotri izvornog folklora.

Smotre su u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“ u Novome Marofu održane u organizaciji Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije i KUD-a Marof, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Varaždinske županije i Grada Novoga Marofa.

Pobjednik 19. smotre koreografiranog folklora je Varaždinski folklorni ansambl s koreografijom "Oj ti draga moja mila" autora Pjerina Hrvaćanina, a u glazbenoj obradi Tibora Büna.

KUD Salinovec s „Lepa Jana se šetala“, koju je za scenu priredio Tihomir Kukulić, pobjednik je pak 9. smotre izvornog folklora.

Odlučili su tako selektori Smotre dr. sc. Stjepan Sremac i Dražen Varga, pa će Varaždinski folklorni ansambl i KUD Salinovec biti predstavnici Varaždinske županije na državnim susretima, u kolovozu za izvorni folklor, a u listopadu za koreografirani folklor.

Čestike je pobjednicima, ali i svim sudionicima uputila zamjenica župana Silvija Zagorec, koja je ujedno otvorila manifestaciju.

- Posebno je lijepo bilo na Županijskoj smotri folklora koja je u punom sjaju održana nakon dvije pandemijske godine. Uživali smo u izvedbama 14 kulturno-umjetničkih društava, koji su nam na jednome mjestu pokazali različitost, ali i jedinstvenost folklornog izričaja našega kraja. Naši folkloraši s ponosnom nose svoje nošnje, u koje je utkano naslijeđe generacija prije njih, njihovih roditelja, baka i djedova. Svima njima, kao i njihovim voditeljima upućujem zahvalu što neumorno i s ljubavlju njeguju i čuvaju našu baštinu, a organizatorima upućujem čestitke i pohvale na još jednoj odličnoj smotri – istaknula je Silvija Zagorec.

Čestitke je uputio i gradonačelnik Novoga Marofa Siniša Jenkač. – Ovogodišnja smotra i veliki broj sudionika pokazuju očiti oporavak folklora te ponovno uključivanje malih i bivših folkloraša u kulturno-umjetnička društva. Želim vam da u najboljem svjetlu prikažete svoje dugo uvježbavane koreografije i da se svi osjećate ugodno ovdje u Novome Marofu – rekao je Jenkač.

Zadovoljstvo nisu krili ni organizatori, predsjednik Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije Zlatko Peharda i predsjednica KUD-a Marof Dijana Kropek.

- Sama činjenica da se na Županijskoj smotri predstavilo 14 društava govori puno, govori da su kulturno-umjetnički amaterizam i folklor sastavni dio našeg života te jedan od vidova ispunjenja našeg slobodnog vremena, a sve u cilju očuvanja i prezentacije kulturne baštine – zaključio je Zlatko Peharda.