FOTO Budući kuhari Gospodarske škole Varaždin na radionici pripremili delicije od varaždinskog zelja Foto: Krešimir Đurić

FOTO Budući kuhari Gospodarske škole Varaždin na radionici pripremili delicije od varaždinskog zelja

IHR/Varaždinske vijesti | 14.1.2020. u 12:33h | Objavljeno u Društvo

Sekelji gulaš, krpice sa zeljem, široki rezanci sa zeljem, heljdina kaša sa zeljem, štukli sa zeljem i sirom te kruh sa zeljem samo su dio tradicionalnih jela Varaždinske županijie koja su danas prezentirana na radionici u Gospodarskoj školi Varaždin. Sva su jela pripremljena od varaždinskog zelja, a djelo su budućih kuhara iz Gospodarske škole Varaždin koja su radila pod budnim okom nastavnice kuharstva Nevenke Bosilj. Delicije od varaždinskog zelja kušala je danas i savjetnica župana Natalija Martinčević.

- Doista mi je drago što učenici s velikim entuzijazmom, voljom i željom pripremaju ove namirnice. Današnja radionica važna je  da u školi pokažemo koliko je važno zdravo se hraniti i konzumirati ovakve namirnice, a da bi one bile što popularnije i djeca i odrasli više konzumirali, važno je da se pripreme na ukusan, maštovit i zanimljiv način, što je i cilj ove radionice. Ovom radionicom danas povezujemo naše vrhunsko i europskom oznakom izvornosti zaštićeno varaždinsko zelje, a s druge strane vrijedne i umiješne ruke kuhara Gospodarske škole Varaždin. Mi zaista na ovaj način želimo pokazati koliko je naše varaždinsko zelje jedna visoko kvalitetna i zdrava namirnica, a da to nije samo naša prosudba potvrđuju rezultati istraživanja koje je provedeno na našem najvećem, zagrebačkom tržištu. Čak 40 posto ispitanika u tom istraživanju proglasilo je varaždinsko kiselo zelje najboljim zeljem, a nakon toga slijedi ogulinsko zelje, ličko i sva ostala zelja – istaknula je Martinčević.

Ravnateljica Gospodarske škole Varaždin Katica Kalogjera Novak dodala je kako se vesele što na toj školi mogu promovirati i pokazati učenicima koliko je važna zdrava prehrana i autohtone namirnice varaždinskog kraja, od varaždinskog zelja, bučinog ulja i hajdine kaše, dok je Marija Cafuk, čuvarica sjemena varaždinsko zelje istaknula kako je ovo već četvrta godina kako se organiziraju ove radionice kako bi približili varaždinsko zelje učenicima.

- Ovdje je to posebno značajno jer postoje kuhari kojima omogućujemo da se susretnu s namirnicom varaždinsko zelje – istaknula je Cafuk.

Nastavnica kuharstva Nevenka Bosilj istaknula je kako puno u školi koriste autohtone namirnice varaždinskog kraja.

- Surađujemo s brojnim OPG-ovima, naročito s OPG-om Cafuk koje nam donira namirnice. Također, namirnice koje koristimo u kuhanju nabavljamo i na varaždinskom placu kako bismo našoj djeci što više približili i potaknuli ih da koriste zdrave namirnice – rekla je Bosilj.

Galerija slika