Kiselo zelje prava je mala riznica vrijednih sastojaka, idealna za jačanje imuniteta pred zimu, koja blagotvorno djeluje na srce, krvotok i probavu. A ljubitelji zelja, osobito najpoznatijeg specijaliteta – sarme, okupili su se dana na varaždinskom placu na tradicionalnoj humanitarnoj manifestaciji "Bez zelja nema veselja".
- Manifestacijom "Bez zelja nema veselja" želimo našim sugrađanima i svima onima koji dođu na plac prezentirati zelje kao zdravu namirnicu, a sada je i vrijeme kuhanja sarme. Ponuda na placu je stvarno bogata što se tiče zelja. Prvenstveno zahvaljujući gospođi Cafuk, Damiru Crlenom i Gospodarskoj školi, pripremili smo 250 porcija sarme, koje se prodaju po cijeni od 10 kuna. Gužva je, nadam se da ćemo sve prodati i da ćemo nekoga razveseliti - rekao je direktor Gradkse tržnice Varaždin Predrag Ciglar.
A malo je reći da je interes bio velik.
- Gužva je, osobito jer zbog koronavirusa nije bilo Zeljarijade u Vidovcu, a ljudi zaista vole sarmu, pogotovo kad se na veliko kuha. Sarma je prefina, a i ljudi vole doći i počastiti se. Nažalost, zbog epidemiološke situacije nemamo popratnih sadržaja uz ovu manifestaciju, ali barem smo na ovaj način to obilježili - dodao je Ciglar.
Poznati varaždinski kuhar Damir Crleni otkrio je više o pripremi sarme.
- Ovo je tradicionalna suradnja Gradske tržnice s obitelji Cafuk, koji su i čuvari sjemena Varaždinskog zelja. Ove smo godine uključili i Gospodarsku školu Varaždin, čiji su učenici zajedno s članovima Udruge kuhara Varaždinske županije od jučer ujutro pripremali sarmu. A kako je sarma najbolja kad se više puta prokuha, mi smo je prvi put već jučer skuhali, stavili zapršku, a danas ujutro se sve zajedno još jednom prokuhalo. Koliko čujemo od domaćica koje znaju što je dobra sarma, i ova naša je prva liga - rekao je Crleni.
A što je potrebno za dobru sarmu?
- Na prvom mjestu tu je Varaždinsko zelje, koje je vrlo pogodno za motanje sarme zbog tankih listova. Što se tiče mljevenog mesa, omjer svinjetine i junetine ovisi o željama, no obično idu dvije trećine svinjetine i jedna trećina junetine. Prodinstamo luk, češnjak i suho meso, sušeni hamburger, sve stavimo u nadjev, povežemo jajima, stavimo začine, malo sjeckanog peršina, a kod kuhanja treba staviti malo lovorovog lista, papra u zrnu, narezati malo domaćih kobasica, suhe prsne vrške ili sušenog hamburgera. Sve sjedinimo sa zaprškom koja se radi na domaćoj masti, gore se stavi glatko brašno i crvena slatka paprika, a ako treba se još začini, no zelje i zaprška daju jačinu - otkrio je Crleni.
Goranka Grgić, privremena pročelnica Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Grada Varaždina, istaknula je kako Grad uvijek podržava sve manifestacije humanitarnog karaktera, osobito ovdje na Gradskoj tržnici koja je mjesto susreta svih Varaždinaca.