Sarma se kupovala po simboličnoj cijeni od 10 kuna, a prikupljena sredstva će ići u humanitarne svrhe Foto: Krešimir Đurić

FOTO: "Bez zelja nema veselja" uz tamburaše, KUD Vidovec i čak 400 porcija najukusnije sarme

Varaždinske vijesti/GTV | 17.11.2018. u 12:20h | Objavljeno u Društvo

"Bez zelja nema veselja", naziv je tradicionalne humanitarne manifestacije koja jedanas, po osmi put održana na varaždinskome placu. Cilj manifestacije je promocija varaždinskog zelja, a posebice najpoznatijeg specijaliteta od zelja – sarme. Zato su ovim povodom PPP Cafuk i Udruga kuhara Varaždinske županije za posjetitelje placa pripremili čak 400 porcija ovog ukusnog jelakoje se nudilo posjetiteljima po simboličnoj cijeni od 10 kuna u humanitarne svrhe.

- Danas je riječ je o povezivanju jedne humanitarne priredbe i promociji tradicionalne namirnice iz okolice Varaždina koja se zapravo i najviše plasira preko našega placa. Treba osvijestitiu ovo kasno jesensko doba, da je zelje, pogotovo kiselo, puno C vitamina, minerala i svega što čovjeku treba da se obrani od viroza, prehlada i gripe. Ovo jejedna sretna prigoda - danas je najviše ljudi na placu i to je odlično da se uz humanitarni karakter poveže ovo naše tradicionalno jelo i druženje - rekao je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok koji se pridružio promociji varaždinskog zelja kao autohtone, nutritivno vrijedne i zdrave namirnice. 

- "Bez zelja nema veselja" održava već osmi puta, uvijek s namjerom promocije varaždinskog zelja ali i stvaranja dodatnog zabavnog sadržaja za posjetitelje, uz humanitaran ton:'Cilj je potaknuti ljude da im se što češće na stolovima nađe varaždinsko zelje, nutritivno vrijedna i zdrava namirnica idealna za konzumaciju u ovo doba godine, posebno u formi ukusne sarme. Uz to, ovo je povod druženju i dobroj zabavi na tržnici, a sve u humanitarnom tonu za pomoć najpotrebitijima - rekao je Predrag Ciglar, direktor Gradske tržnice.

- Prošle godine varaždinsko zelje obilježeno je markicom Europske unije što za kupca znači jamstvo da kupuje izvorni autohtoni proizvod, pravo varaždinsko zelje , a ne neki hibrid. Varaždinsko zelje ima tanak list, izrazito žutu boju i bogat hrenasti okus. Domaćice ga više vole jer je savitljivo i najukusnije - rekla je Marija Cafuk iz PPP Cafuka te se zahvalila Udruzi kuhara Varaždinske županije i Gradskoj tržnici s kojima organizira ovu tradicionalnu manifestaciju.

Iako dolaze hladniji dani, ovime neće stati događanja na tržnici, jer za 8. prosinca najavljeno je proglašenje Najkumice 2018., pa se pozivaju svi koji to žele da iskoriste prigodu i glasuju za svoju omiljenu prodavačicu s placa.