FOTO Bedenec čuva tradiciju lončarstva - održana 3. kelembarska pepijevka Foto: Grad Ivanec

FOTO Bedenec čuva tradiciju lončarstva - održana 3. kelembarska pepijevka

Varaždinske vijesti | 5.9.2017. u 20:29h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

U organizaciji Udruge za kulturu i sport te Mjesnog odbora Bedenec, kod bedenske Etno-kuće u nedjelju je, 3. rujna, održana 3. kelembarska pepijevka, manifestacija lončarstva, starih zanata i običaja.

Na svečanosti otvaranja okupljenima su se obratili organizatorica dipl. bibl. Draženka Stančić, predsjednik Udruge za kulturu i sport Stjepan Petak i samostalni umjetnik Ivan Belač, iz poznate lončarske loze Belačevih.

Obraćajući se okupljenima, ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić istaknuo je da uloga Grada nije samo gradnja cesta i infrastrukture, već i ovakvi projekti, usmjereni očuvanju kulture i identiteta.

- Imamo još posla na gradnji i opremanju Etno-kuće. Ono što fali jest objekt ("škedenj") za smještaj starog kelembara, peći i ostale opreme za izradu i pečenje lončarije. Cilj je da, uz potporu Grada, ovu manifestaciju organizacijski podignemo na višu razinu te da uključivanjem drugih dionika brendiramo Bedenec kao centar tradicijskog lončarstva – izjavio je Batinić koji je ujedno, uz čestitke organizatorima i brojnim sudionicima, manifestaciju proglasio otvorenom.

Prigodan program u nastavku izveli su Ženska vokalna skupina Kaliope, KUD Salinovec, Udruga za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave "Hajdina" i njen član Božidar Vršić, dok su učenici OŠ Ivanec Romina Ribić i Marko Težak (mentorica Marija Videc) čitali stihove o glini i lončaru iz Biblije. U program su se tradicijskim pucanjem iz kubura i topa uključili i članovi Glasne kubure iz Kamenice.

U bogatom cjelodnevnom programu priređen je niz sadržaja. Lončar Dragutin Stančić je demonstrirao izradu lončarije na starinskom kelembaru i njihovo pečenje u pečnici. Blaženka Vresk iz obrta Mecena prikazala je način oslikavanja gotovih lončarskih predmeta. Žene Bedenca koje je okupila Vera Babić pekle su štruklje i kolače u krušnoj peći u Etno-kući te pripremale jela u tradicionalnom lončarskom posuđu. Na žaru u črepnji pekao se krumpir.

Demonstrirana je izrada čipke (Karolina Kundija), predmeta od šibe (Stjepan Petak) i rogoza (zadruga Korpica iz Kamenice), mljevenje kukuruza u žrvnju, kovački (Ivan Željezić) i stolarski zanat (Tomica Željezić) te piljenje drva (Ivan Mavrek i Ivan Posavec).

Gosti su mogli kupiti med i druge pčelarske proizvode (Ivan Kapustić), razgledati izložbe duboreza (Željko Belač) i lončarije (S. Stančić i Obrt Mecena) te probati čuveni gulaš Zvonka Benceka i Vladimira Dijanešića, a sve to glazbom je popratio mjesni glazbeni sastav Peharček.

Manifestaciju Kelembarska pepijevka je Grad Ivanec proglasio priredbom od posebnog interesa, a nazočili su joj i zamjenik gradonačelnika Branko Putarek, županijska vijećnica Katica Levanić i drugi.

 

Galerija slika