FOTO Atrij Županijske palače domaćin koncerta „Na vratima istoka i zapada“ u sklopu VBV-a

vv | 1.10.2023. u 12:48h | Objavljeno u Društvo

Od 25 koncerata koji se u sklopu 53. Varaždinskih baroknih večeri održavaju u Varaždinu i u čak pet hrvatskih županija – jedan je, sada već tradicionalno održan jučer i u atriju Županijske palače.

Zaljubljenike u baroknu glazbu kroz koncert pod nazivom „Na vratima istoka i zapada“  svojim glazbenim umijećem provele su Andrejszki Judit, barokni sopran i Takàcs Szilvia na čembalu, a izvele su skladbe mađarskih, talijanskih, engleskih, francuskih i njemačkih skladatelja iz 17. i 18. stoljeća.

- Varaždinske barokne večeri iz godine u godinu rastu, a uz zemlju partnera kojoj je posvećena većina glavnog programa, festival uključuje i niz drugih izvedbi. Od  hrvatskih skladatelja koji su sada već sastavni dio festivalskog programa, do onih koje prikazuju različitost stare glazbe diljem Europe. Tako je današnji koncert u atriju Županijske palače odveo posjetitelje u pet država, a uz impozantnu izvedbu dvije mađarske umjetnice. Posjećenost koncerta dokaz je da uz večeri, festival ima sve razloge širiti se i na prijepodnevne sate i tako obogatiti kulturni prostor Varaždina, a time i Varaždinske županije. Posebno je bilo fascinantno vidjeti kako je izvedba uspjela nadjačati čak i crkvena zvona – rekla je savjetnica za kulturu u Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije Sandra Malenica, u ime župana Varaždinske županije koja je dugi niz godina pokrovitelj Varaždinskih baroknih večeri.

Galerija slika