Folkloraši VFA-a i KUD-a Klaruš iz Maruševca najuspješniji na županijskoj smotri folklora Foto: VFA

Folkloraši VFA-a i KUD-a Klaruš iz Maruševca najuspješniji na županijskoj smotri folklora

VV | 11.9.2019. u 18:00h | Objavljeno u Društvo

U Kulturnom centru “Ivan Rabuzin” u Novome Marofu u nedjelju je održana smotra folklora Varaždinske županije. Na smotri je sudjelovalo 13 folklornih skupina i ansambala Varaždinske županije koji su se predstavili u dvije kategorije - izvorni i koreografirani folklor.

U kategoriji izvornog folklora predstavili su se KUD “Salinovec” iz Salinovca, KUD Ljuba voda iz Ljubešćice, KUD “Klenovnik” iz Klenovnika, KUD “Vidovec” iz Vidovca, KUD “Voća” iz Donje Voće, KUD “Beletinec” iz Beletinca i KUD “Klaruš” iz Maruševca.

U kategoriji koreografiranog folklora sudjelovali su KUD Hrvatskih željeznica iz Varaždina, KUD “Mak” iz Trnovca, Centar tradicijske kulture iz Varaždina, KUD “Marof” iz Novog Marofa, Varaždinski folklorni ansambl te KUD “Anka Ošpuh” iz Ludbrega.

Cijeli program pratilo je stručno povjerenstvo Hrvatskog sabora kulture, krovne organizacije kulturno-umjetničkog amaterizma u Hrvatskoj - Krunoslav Šokac, Katarina Bušić i Petar Varga. Članovi povjerenstva pohvalili su kvalitetu svih sudjelujućih skupina i ansambala, a kao najuspješnije izvedbe smotre odabrali su točke KUD-a “Klaruš”, KUD-a “Voća” i KUD-a Ljuba voda u kategoriji izvornog folklora te Varaždinskog folklornog ansambla u kategoriji koreografiranog folklora.

Varaždinski folklorni ansambl (VFA) će petu, a KUD “Klaruš” iz Maruševca četvrtu godinu zaredom predstavljati Varaždinsku županiju na Susretima hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina Hrvatskog sabora kulture. Ovo je veliki uspjeh za VFA i “Klaruš” ne samo na županijskoj, već i na nacionalnoj razini na kojoj već godinama potvrđuju kvalitetu svog rada.

Susreti hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina održavaju se u listopadu u Čakovcu i Sisku. KUD “Voća” i KUD Ljuba voda predstavljat će Varaždinsku županiju iduće godine na nacionalnim smotrama folklora, Đakovačkim vezovima i Vinkovačkim jesenima.

Organizatori smotre su Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije i KUD “Marof” iz Novog Marofa. Pokrovitelji smotre su Ministarstvo kulture i Varaždinska županija.

index.jpg