FOI Završene aktivnosti u okviru projekta DIP2Future - korak bliže novim studijskim programima Foto: FOI

FOI Završene aktivnosti u okviru projekta DIP2Future - korak bliže novim studijskim programima

VV | 21.3.2022. u 11:00h | Objavljeno u Društvo

Uspješno su završene aktivnosti u okviru projekta DIP2Future: Razvoj obrazovnih programa, standarda kvalifikacija i standarda zanimanja iz područja IKT u skladu s HKO-om, financiranog sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF) iz Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.- 2020. vrijedan 3.871.527,62 kuna. Projekt je provodio Fakultet organizacije i informatike (FOI) u suradnji s partnerskom institucijom Fakultetom informatike i digitalnih tehnologija Sveučilišta u Rijeci. 

Na završnoj konferenciji koja se održala u petak, 18. ožujka kao posljednjoj aktivnosti projekta, sudjelovali su članovi projektnog tima te dekanice partnerskih institucija, prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep te izv. prof. dr. sc. Marina Ivašić Kos, dok je voditeljica projekta izv. prof. dr. sc. Renata Mekovec predstavila sve odrađene aktivnosti tijekom trogodišnjeg trajanja projekta te postignute rezultate, izrađene standarde zanimanja i standarde kvalifikacija za četiri područja: podatkovnih tehnologija i umjetne inteligencije, upravljanja sustavima informacijske sigurnosti i privatnosti, distribuiranih i interaktivnih sustava te upravljanja transformacijom i inovacijom poslovnih sustava.

Aktivnosti provedene u sklopu projekta DIP2Future predstavljaju važan korak za otvaranje novih studijskih programa koji prate trendove poput porasta broja sigurnosnih prijetnji i napada, porasta broja nadzornih senzora u okruženju i inteligentnom umrežavanju strojeva i drugih uređaja, ali i povećanja sofisticiranosti tehnologije koja podupire poslovni proces, autonomno donošenje odluka, praćenje imovine i procesa u stvarnom vremenu.

Izradom standarda zanimanja i kvalifikacija prema metodologiji Hrvatskog kvalifikacijskog okvira, projekt DIP2Future je osigurao prepoznatljivost ovih stručnjaka u Hrvatskoj, ali i u Europi. Naime definirani su poslovi, znanja i vještine koje bi IKT stručnjaci morali posjedovati bez obzira na kojem fakultetu se obrazovali. Time se FOI još jednom dokazao kao siguran i proaktivan partner u akademskom obrazovanju, ali i u IT industriji kojoj nedostaje IKT stručnjaka sa kompetencijama i vještinama usmjerenima na poslove budućnosti.