FOI povezuje Hrvatsku i Francusku - novi sporazumi s eminentnim fakultetima u Francuskoj Foto: FOI

FOI povezuje Hrvatsku i Francusku - novi sporazumi s eminentnim fakultetima u Francuskoj

Varaždinske vijesti | 30.10.2018. u 09:30h | Objavljeno u Društvo

Fakultet organizacije i informatike (FOI) kontinuirano jača partnerske odnose sa stranim visokoškolskim ustanovama s ciljem kontinuiranog razvoja vlastitih programa, unaprjeđenja istraživačkog rada i pružanja internacionalnog iskustva te trenutno ima potpisane partnerske sporazume s tri francuske ustanove: École d'ingenieurs du monde numérique (ESIEA), École pour l'Informatique et les nouvelles Technologies (EPITECH) i Université Paris-Est Créteil (UPEC).

Samo ove godine FOI će kroz akademsku godinu, u nastavni proces uključiti više od dvadesetak francuskih studenata, naravno uz ostale dolazne studente, a za koje će se održavati nastava na engleskom jeziku. Njihov dolazak i integracija u nastavu sa domaćim studentima doprinijet će i internacionalizaciji kod kuće za naše studente.

Kako bi partnerske institucije ojačale suradnju, direktorica ESIEA-inog Ureda za međunarodnu suradnju Susan Loubet u svibnju je posjetila FOI te je u okviru Dana međunarodne suradnje predstavila mogućnosti studiranja na ESIEA-i, a djelatnice FOI-ja Ivana Fojs i Ana Horvat u listopadu ove godine posjetile su ESIEA-in Forum International gdje su prezentirale mogućnosti studiranja na FOI-ju pred stotinjak studenata. Na ovaj su način hrvatski i francuski studenti iz prve ruke dobili sve informacije koje su ih zanimale o studiju u Francuskoj i u Hrvatskoj. Za vrijeme svog posjeta, djelatnice FOI-ja sudjelovale su na sastanku s ESIEA-inim Uredom za međunarodnu suradnju i profesorima s ciljem razmjene primjera dobre prakse i identificiranja novih mogućnosti za projektnu i znanstvenu suradnju.

ESIEA i FOI njeguju dobre odnose već dugi niz godina, u posljednje vrijeme dvoje profesora s ESIEA-e u srpnju je održalo radionicu naziva Steganography u okviru ljetne škole FSec IoT Summer Hacking School, a FOI-jev asistent dr. sc. Boris Tomaš će u studenom održati radionicu na ESIEA-i u Lavalu. Također, dvoje studenata FOI-ja u srpnju je sudjelovalo na EPITECH-ovoj ljetnoj školi "EPITECH Summer Bootstrap" u Parizu i Marseillesu.

Izvrsnost FOI-ja prepoznali su i francuski studenti, pa je tako na FOI-ju na Erasmus razmjeni petoro studenata s EPITECH-a, dok će u ljetnom semestru doći trinaestero studenata s ESIEA-a.

Suradnja će se nastaviti i u sljedećoj akademskoj godini na temelju potpisanih partnerskih sporazuma i dugoročnog plana razmjene naših i njihovih studenata i nastavnika.

foi_-_International_Ivana_Fojs.jpg