Filmu "Zbornica" u kojem glumi Stojan Matavulj dva velika priznanja festivala Karlovy Vary Foto: HAVC

Filmu "Zbornica" u kojem glumi Stojan Matavulj dva velika priznanja festivala Karlovy Vary

Varaždinske vijesti | 29.8.2021. u 09:00h | Objavljeno u Društvo

Na zatvaranju 55. Međunarodnog filmskog festivala Karlovy Vary, posebno priznanje glavnog žirija dodijeljeno je filmu "Zbornica", čiju režiju i scenarij potpisuje Sonja Tarokić, a produkciju Ankica Jurić Tilić. "Zbornica" je osvojila i Priznanje Ekumenskog žirija.

Redateljica Sonja Tarokić osobno je preuzela priznanja na ceremoniji zatvaranja u Karlovym Varyma.

- Već je sama selekcija filma u glavni natjecateljski program bila dovoljna da budemo sretni, a povratak kući s priznanjem cijelo je iskustvo učinio još ljepšim. Uz divne reakcije publike nismo mogli zamisliti ljepšu premijeru, a sada mi je dodatno drago da je i žiri prepoznao vrijednost našeg filma - komentirala je Sonja Tarokić ovaj uspjeh njezinog debitantskog dugometražnog filma.

Producentica Ankica Jurić Tilić, u svojoj prvoj reakciji istakla je kako joj je drago što je film bio tako dobro primljen i od publike i od kritike, a na kraju i od žirija u Karlovym Varyma.

- Specijalno priznanje u glavnom natjecateljskom programu svakako nam je veliki kompliment, a veseli nas i pohvala Ekumenskog žirija. Ovo je zaista krasan početak za 'Zbornicu' i jedva čekamo da film predstavimo domaćoj publici - rekla je.

Festival Karlovy Vary najstariji je i najznačajniji filmski festival u jugoistočnoj Europi i među 15 festivala A-kategorije, a hrvatska filmska produkcija već dulje vrijeme nije imala predstavnika u glavnom programu u konkurenciji 12 filmova.

"Zbornica" je filmska drama o borbi pojedinke protiv sustava. Netom zaposlena entuzijastična osnovnoškolska pedagoginja Anamarija (Marina Redžepović), prisiljena je birati hoće li poštovati vlastite principe ili se uklopiti u zbornicu. Osim Marine Redžepović, glumačku ekipu čine Stojan Matavulj, Nives Ivanković, Maja Posavec, Sandra Lončarić, Daria Lorenci Flatz i brojni drugi.

Film je nastao u produkciji Kinorame uz pridruženog producenta KinoElektron iz Francuske, te potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, programa Kreativna Europa – potprogram MEDIA, fonda RE-ACT, HRT-a i Torino Film Lab-a, gdje je projekt nagrađen u fazi razvoja.