Festival tikvi: U subotu na varaždinskom placu delicije od tikve i brojne zanimljivosti Foto: VV arhiva/Krešimir Đurić

Festival tikvi: U subotu na varaždinskom placu delicije od tikve i brojne zanimljivosti

Varaždinske vijesti | 26.10.2018. u 09:11h | Objavljeno u Društvo

Na varaždinskome placu će se u subotu, 27. listopada, od 9 do 12 sati održati 6. Festival tikvi.

Tim provodom posjetitelje očekuje obilje proizvoda od tikve koje vrijedi isprobati, radionica i izbor najljepše tikve, uz nastup tamburaša iz sastava Elita.

Savijače od maka i tikve, zlevanke, gibanice, pite, kruh i pogače od tikve dio su ponude koja će se nuditi na događaju. Varaždinski plac ujedno se ističe najbogatijom ponudom bučinih ulja u regiji jer nudi ga gotovo 30 stalnih zakupnika koji posjeduju važeće certifikate o porijeklu i kvaliteti.

No osim što je ukusna, tikva je i omiljena inspiracija za gastrokreativce koji ju rezbare i ukrašavaju, te od njih stvaraju prava umjetnička djela. Posebno atraktivna bit će stoga radionica izrade dekoracija od buče, gdje će se posjetiteljima uživo demonstrirati kako se izrađuje primjerice, ukrasna košara. Bit će tu još mnogih iznenađujućih oblika, a svi zainteresirani moći će i naučiti ovu vještinu.

Povodom Festivala tikve Gradska tržnica organizirala je i natječaj za učenike 3. i 4. razreda, za izbor najljepše tikve, u kojemu sudjeluju varaždinske II., IV., V. i VI. osnovna škola. Njihovi radovi bit će izloženi na Festivalu, a najbolji će sudionici biti nagrađeni vrijednim nagradama Gradske tržnice.

Festival tikve na varaždinskome se placu održava po šesti puta i jedan je od najposjećenijih događaja. Pozivaju se stoga svi ljubitelji bučinih delicija da ne propuste ovogodišnje izdanje i još jednu dobru atmosferu subotnjeg prijepodneva 'vu Varaždinu na placu'.