Festival Ivan Kukuljević Sakcinski i 3. Smotra dječjega kajkavskog pjesništva u Varaždinskim Toplicama Foto: VV arhiva / ilustracija

Festival Ivan Kukuljević Sakcinski i 3. Smotra dječjega kajkavskog pjesništva u Varaždinskim Toplicama

Varaždinske vijesti | 30.3.2023. u 19:21h | Objavljeno u Društvo

Varaždinskim Toplicama odjekivat će "kaj". U petak, 31. ožujka, s početkom u 12 sati, u Kongresnoj dvorani hotela Minerva u Varaždinskim Toplicama održat će se Festival Ivan Kukuljević Sakcinski i 3. Smotra dječjega kajkavskog pjesništva "Kaj je naša duša i naša popiefka".

Razvijanje svijesti kod mladih o važnosti očuvanja zavičajnoga govora te poticanje na kajkavsko pjesničko stvaralaštvo glavni su ciljevi Festivala i Smotre "Kaj je naša duša i naša popiefka", koje organiziraju Europski talent Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije i Centar izvrsnosti za hrvatski jezik – osnovne škole.

Na natječaj Smotre pristiglo je 137 pjesama učenika od petog do osmog razreda iz svih županija kajkavskoga govornog područja. Stručno povjerenstvo je za smotru odabralo 22 pjesme koje će autori na Smotri sami izvesti, a ukupno 40 pjesama je objavljeno u zbirci "Kaj je naša duša i naša popiefka".

Smotra će biti svečano otvorena u 12 sati, nakon čega će prof. Valentina Šinjori predstaviti iskustvo sastavljanja "Knigice kajkavčice", čitanke kajkavskih tekstova za osnovnoškolce.

U 13.40 sati će početi prvi dio Smotre kazivanjem pjesama učenika 5. i 6. razreda, a u drugom dijelu s početkom u 14.10 sati pjesme će kazivati učenici 7. i 8. razreda. Smotra će završiti dodjelom nagrada i zahvala učenicima i voditeljima.