ERASMUS+ Učenici Druge gimnazije odradili zadnju mobilnost u projektu "Our Common Fundament: European Values” Foto: Druga gimnazija Varaždin

ERASMUS+ Učenici Druge gimnazije odradili zadnju mobilnost u projektu "Our Common Fundament: European Values”

| 25.3.2022. u 08:12h | Objavljeno u Društvo
Druga gimnazija Varaždin odradila je posljednju mobilnost u sklopu projekta "Our Common Fundament: European Values”. Riječ je o dvogodišnjem Erasmus+ projektu koji službeno završava 31. kolovoza 2022., a financiran je iz Erasmus+ programe Europske komisije.
Kroz ovaj europski projekt učenici su sudjelovali na mobilnostima u Danskoj, Njemačkoj i Španjolskoj te su radom na radionicama obrađivali teme slobode, ravnopravnosti, demokracije i tolerancije. Upravo je posljednja tema, tolerancija, obrađena u sklopu njihove posljednje mobilnosti u Španjolskoj, gdje su od 7. do 11. ožujka boravili učenici Katja Korotaj, Hrvoje Pavičić, Mislav Vusić te, Lana Smetiško i Tena Kovaček zajedno sa profesoricom Marijanom Horvat te ravnateljicom Druge gimnazije Varaždin Zdravkom Grđan.
Sličnosti i razlike

- U sklopu radionica u Španjolskoj radili smo prezentaciju o važnim osobama iz povijesti, a jedna od njih je poznati američki atletičar Jesse Owens koji se zalagao za toleranciju među ljudima – ispričao je Mislav Vusić, učenik trećeg razreda Druge gimnazije Varaždin.

Katja Korotaj, učenica drugog razreda ispričala nam je kako su osim novih znanja, imali priliku upoznati sličnosti i razlike među samim sudionicima projekta.

IMG_0878.jpg

- Zahvaljujući ovom projektu sam shvatila koliko smo svi mi slični, a istovremeno različiti. Najbolji primjer za to možda je jedan događaj u Španjolskoj, kada smo morali svi stići na autobus. Naš kolega iz Njemačke je 20 minuta prije polaska bio spreman te nas je požurivao jer se bojao da ćemo zakasniti, a Španjolka se uopće nije brinula jer kašnjenje u toj zemlji je nešto sasvim normalno – ispričala je Katja.

Sudjelujući u ovom projektu učenici su spoznali kako su neke zemlje, poput Njemačke, puno tolerantnije u odnosu na druge, a shvatili su da i sami nisu bili tolerantni u nekim svakodnevnim situacijama.

- Projekt nam je pomogao u smislu da i sami budemo više tolerantniji jedni prema drugima - rekla je Katja.

IMG_0796.jpg
Svi su plakali

Katji, Mislavu i Hrvoju ovo je bio, kažu, prvi pravi Erasmus+ projekt i dragocjeno iskustvo koje će još dugo pamtiti.

- U projekt sam se uključila jer sam mislila kako će mi stečena znanja koristiti prilikom nastavka obrazovanja, međutim to je bilo zadnje o čemu sam na kraju razmišljala. To je bilo tako lijepo iskustvo za koje mislim da ga nikad neću zaboraviti. Svi smo plakali, na rastanku - ispričala je Katja, a njezini kolege Mislav i Hrvoje su dodali kako su zbog toga europski projekti i važni.

- To su iskustva koja ćemo pamtiti cijeli život. Jednog dana, ako se i nađemo u zemlji naših novih prijatelja, dobro je znati da se uvijek možeš nekome javiti - istaknuo je Hrvoje.

Do Erasmus+ akreditacije

- Sudjelovanje u ovakvim europskim projektima za naše učenike je jedno izvanredno iskustvo, a za našu školu velika vrijednost. Veseli me što naši učenici prepoznaju te projekte te se u njih uključuju jer uz komunikacijske vještine, kroz ove projekte oni upoznaju kulturu i povijest zemalja partnera, a stječu i nova prijateljstva. Na kraju ovog projekta učenici su dobili certifikate koji će im zasigurno biti dodatni plus u njihovom daljnjem nastavku školovanja – istaknula je Zdravka Grđan, ravnateljica Druge gimnazije Varaždin koja je dosad već provela niz europskih projekata te će se u narednom periodu usmjeriti i na dobivanje Erasmus+ akreditacije. - Kao škola imamo jasne odrednice, a to su multijezičnost, interdisciplinarnost, sport, ekologija, mobilnost i međunarodna suradnja, a na našoj školi djeluje i Centar izvrsnosti za nacionalnu povijest. Već sada naša škola ima jako puno projektnih partnera diljem Europe. Dobivanje Erasmus+ akreditacije bit se dodatni iskorak za našu školu jer uz osigurane novce za projekte imat ćemo mogućnost sami ih osmišljavati i raditi na njima sa školama partnerima iz cijele Europe – istaknula je Grđan.