EKOMUZEJ MEĐIMURJE MALO Prvi muzej nematerijalne kulturne baštine u regiji vrata otvara - na proljeće Foto: Ilustracija/Arhiva VV

EKOMUZEJ MEĐIMURJE MALO Prvi muzej nematerijalne kulturne baštine u regiji vrata otvara - na proljeće

IHR/Varaždinske vijesti | 1.2.2021. u 15:00h | Objavljeno u Društvo

Međimurska županija ima prvi muzej nematerijalne kulturne baštine u regiji “Ekomuzej Međimurje malo”. Riječ je o projektu koji je započeo još 2018. godine i trebao je zaživjeti prošle godine, no zbog koronavirusa to nije bilo moguće.

- “Stupovi” međimurskog turizma su zdravstveni turizam, odnosno wellness, enogastronomija, aktivni odmor i kulturna baština. Sada to želimo objediniti u jedan proizvod, kroz ekomuzeologiju - najavio je direktor Turističke zajednica Međimurske županije Rudi Grula.

Konceptom interpretacijskog postava, koji se nalazi u zgradi Turističke zajednice Međimurske županije, obrađeno je top 10 kulturnih i prirodnih atrakcija Međimurja: leptir Plavac, mlin na rijeci Muri, međimurska vinska cesta, dvorac Zrinskih, crkva sv. Jeronima, rodna kuća dr. Rudolfa Steinera, ispiranje zlata na rijeci Dravi, biciklizam, međimurska popevka i međimurska tradicionalna jela, a uz pomoć multimedijalne tehnologije posjetiteljima se omogućava da putem virtualne stvarnosti dožive sve te atrakcije.

- Za razliku od klasičnog muzeja koji izlaže i interpretira povijesne nalaze, kroz ekomuzej se želi probuditi svijest o vrijednosti identiteta lokalne zajednice putem edukacije i interpretacije lokalnih prirodnih i kulturnih znamenitosti. Drugim riječima, i u “Ekomuzeju Međimurje malo” posjetitelji mogu vidjeti nalaze s kulturnih i prirodnih atrakcija naše županije, ali baština ostaje tamo gdje jest, na izvornim lokacijama. Cilj je nakon posjeta Muzeju navesti posjetitelje da odu na lokacije koje su vidjeli - objasnio je direktor Turističke zajednice Međimurske županije.