DVOR TRAKOŠĆAN Stručno predavanje povodom izložbe "Žene nose svijet" Foto: Dvor Trakošćan

DVOR TRAKOŠĆAN Stručno predavanje povodom izložbe "Žene nose svijet"

VV | 1.12.2023. u 08:07h | Objavljeno u Društvo

U galeriji muzeja Dvora Trakošćan održat će se stručno predavanje povodom izložbe "Žene nose svijet“ koje će se održati 7. prosinca u 13:00 sati.

- Cilj stručnog predavanja je potaknuti razgovor o radu žena u kući, a posebno o zanimanju kućne pomoćnice ili služavke kao najranijem i najraširenijem obliku ženskog plaćenog rada. Također, na predavanju će dr. sc. Katarina Horvat, iz Državnog arhiva u Zagrebu, raspravljati i o zavisnosti žena koje su obavljale takve poslove o međuljudskim odnosima te će se razmotriti urbani, ali i ruralni konteksti te situacija na imanjima, poput onih grofova Drašković, na kojima je prevladavala poljodjelska ili gospodarska posluga koju su češće činili muškarci - poručuju iz Dvora Trakošćan.

Ističu kako kompleksno pitanje kućne službe dodiruje čitav niz tema: migracije, građanstvo, prijenos znanja, prijelaz iz staleža u stalež, emancipacija žena i dr. Evidentno je da velik broj siromašnih žena iz nerazvijenih dijelova svijeta danas radi u razvijenim zemljama po privatnim kućanstvima, odnosno da žene iz ruralnih krajeva odlaze u gradove obavljati razne kućanske poslove, od pospremanja stanova i kuća do peglanja rublja.

- U zapadnoj Europi žene u kasnijoj životnoj dobi često ostaju same i potrebna im je njega i skrb pa žene iz slabije razvijenih susjednih zemalja često obavljaju i te poslove, što je aktualno i kod hrvatskog stanovništva jer žene iz Hrvatske odlaze na rad u Italiju. Žene su često u obiteljima bile posvećene radu s djecom i starijima, vodile brigu o spravljanju obroka i njezi bolesnih. U vrijeme kada nije bilo dostupne zamjenske hrane poznati su slučajevi zapošljavanja dojilja koju odlazile iz svojih domova i ostavljale vlastitu djecu kako bi hranile djecu imućnih obitelji. O tom fenomenu govoriti će medicinska djelatnica u mirovini i članica udruge Kajkaviana, Vera Grgac - navodi se u najavi stručnog predavanja.

Nakon izlaganja planirana je rasprava s publikom, među kojom će biti i učenici iz škola.