DRŽAVNA MATURA Ispite pišu i maturanti u samoizolaciji, no tko od nastavnika će ih nadzirati? Foto: Ilustracija/Pixabay

DRŽAVNA MATURA Ispite pišu i maturanti u samoizolaciji, no tko od nastavnika će ih nadzirati?

VV | 6.5.2021. u 20:00h | Objavljeno u Društvo

Državna matura i ove godine bit će u znaku epidemioloških mjera: maturanti će u školama ispite pisati uz obavezno nošenje maske, međusobni razmak od 1,5 metara, obaveznu dezinfekciju, a kao i prošle godine, na maturu moraju donijeti vlastiti pribor za pisanje.

Dvojaki kriteriji

Svi detalji oko provedbe ispita državne mature detaljno su objašnjeni u Uputama za provedbu državne mature tijekom epidemije koronavirusa. Te je upute početkom svibnja izdao Hrvatski zavod za javno zdravstvo, koji je izdao i Posebne uvjete za učenike s izrečenom mjerom samoizolacije. Naime, ove godine državnu maturu pisat će i učenici u samoizolaciji, što je na noge diglo Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama i učeničkim domovima koji traži žurno povlačenje tih uputa.

- Objavom posebnih uputa uznemirili ste sve zaposlenike srednjih škola, kao i učenike i njihove roditelje, jer dovodite u opasnost mnoge živote – navode u otvorenom pismu ravnatelju Zavoda za javno zdravstvo.

Navode kako je uputa protivna svim mjerama očuvanja zdravlja stanovništva u borbi protiv širenja zaraze.

- Pozivanjem učenika, kojima je određena mjera samoizolacije, u opasnost za život i zdravlje dovodite sve građane koji bi s njima došli u kontakt prilikom dolaska i odlaska iz škole, sve zaposlenike srednjih škola, ostale učenike, kao i sve one koji nužno moraju doći u kontakt s ispitnim materijalima kojima se služio učenik. Pozivanjem učenika koji su u samoizolaciji na dolazak u školu u pitanje dovodite izricanje mjera samoizolacije za sve građane jer se može protumačiti da svatko tko nađe valjan razlog može uz vaše dopuštenje kršiti mjeru samoizolacije – navodi se u otvorenom pismu sindikata u kojem traže da takvi učenici ne dolaze u školu pisati ispite državne mature, nego da im se omogući polaganje državne mature u jesenskom roku.

Prema objavljenim uputama, maturantima u samoizolaciji koji dolaze u školu pisati ispit, treba se omogućiti poseban ulaz u školu i odlazak do učionice gdje će pisati maturu, a u kojoj može biti više učenika u samoizolaciji. Ispitu neće moći pristupiti samo učenici u samoizolaciji koji imaju povišenu tjelesnu temperaturu, kašlju, imaju poteškoće u disanju, poremećaj njuha ili okusa, odnosno oni koji imaju neki od općepoznatih simptoma koronavirusa. Zanimljiv je i dio koji se odnosi na njihov dolazak, odnosno odlazak iz škole.

Voze sami ili ih voze ukućani?!

- Učenici na ispit ne dolaze niti s ispita odlaze javnim prijevozom ili taksijem nego osobnim automobilom tako da voze sami ili da ih vozi netko od ukućana tko i inače živi s njima ili dolaze pješice, biciklom i slično – navodi se u uputama, što će biti pravi izazov za sve maturante putnike.

No, zanimljivo je i to da je, prema uputama, dozvoljen kontakt takvih učenika sa nastavnicima tijekom pisanja ispita, ali i dolaska u školu i to u nekoliko slučajeva: kod mjerenja temperature pri dolasku u školu, tijekom provjere identiteta učenika prije pisanja ispita, ali i tijekom pisanja ispita, pri čemu i učenici i nastavnici moraju nositi masku i držati razmak od dva metra.

- Ako je potrebno, moguć je i bliži kontakt između učenika i nastavnika kraćeg trajanja, do 15 minuta jer nose maske – navodi se u uputama.

Tko će ih nadzirati?

I dok ravnatelji srednjih škola kažu kako nije problem ispoštovati preporuke o odvajanju tih učenika od ostalih maturanata, upozoravaju kako bi problema moglo biti s dežurnim nastavnicima koji bi tijekom mature trebali paziti na maturante u samoizolaciji. Vjerojatno će taj posao pripasti onima koji su cijepljeni ili su preboljeli koronavirus, iako to, prema uputama, nije uvjet.

- Prednost u nadziranju učenika koji su u samoizolaciji, kada je to moguće, trebaju imati cijepljeni djelatnici ili djelatnici koji su preboljeli COVID-19 unatrag šest mjeseci. To ipak nije uvjet tako da djelatnici koji nisu cijepljeni ili koji nisu preboljeli COVID-19 smiju nadzirati učenike, kao što je učinjeno prošle godine tijekom polaganja ispita državne mature – navodi se u posebnim uputama.

Označeno u