Druženje s dvojnicom Luise grofice Erdődy na Špancirfestu

Varaždinske vijesti | 22.8.2018. u 09:02h | Objavljeno u Društvo

U atriju Županijske palače posjetitelji Špancirfesta će se u četvrtak, 23. kolovoza, od 10 do 19 sati družiti s dvojnicom Luise grofice Erdődy u organizaciji Kulturno-umjetničke udruge „Magda i Luisa“.

Luisa grofica Erdődy najznačajnija je ličnost novomarofske povijesti s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Bila je velika dobročiniteljica, osnivateljica zaklada za siromašne, podupirateljica raznih humanitarnih i građanskih udruga te škola i crkava.

Lik grofice Lujze javnosti se predstavlja kroz dramsku izvedbuDubravke Baneković.

Grofičina dvojnica kroz pripovijedanje u prvom licu iznosi zanimljive događaje iz grofičina života. Svako je javno predstavljanje popraćeno i degustacijom tzv. Kruščića grofice Lujze. Kruščići grofice Lujze svojevrsni su suvenir i spomen na grofičino darivanje kruhom siromašne djece u Općoj pučkoj školi u Madžarevu. Spomenica Opće pučke škole u Madžarevu bilježi da se to darivanje obavljalo svake godine uoči blagdana Svih Svetih tj. 31. 10. Suvenir je zamišljen kao vrećica, ručno šivana po uzoru na nekadašnje vreće, žakle, koji su služili za prenošenje brašna iz mlinova kući, izrađena od kupovnog platna tzv. žutice, sličnog domaćem tkanju, sa izvezenim mnogramom grofičina imena i prezimena (L. E.), unutrašnjost vrećice popunit će se malim trajnim kruščićima od domaćeg pšeničnog brašna dobivenog mljevenjem pšenice u vodenici uz dodatak sjemenki lana. Sjemenkama lana pripisivana su ljekovita svojstva, a suhe sjemenke lana djeca su običavala jesti kao poslasticu.

Uz degustaciju kruščića redovito se održava i radionica izrade cvijeće od krep papira. Ana Martan, Štefanija Vuk i Štefanija Turković izrađuje tzv. Ruže grofice Lujze od kojih se izrađuju prigodni buketići poput onog kojeg nalazimo u grofičinim rukama na jednoj njezinoj očuvanoj fotografiji.

Na Špancirfestu bit će predstavljena i starinska torta od oraha pod nazivom „Torta grofice Lujze“.

Vremenik događanja:

10 do 14 sati: kreativno-edukativna radionica izrade cvijeća i nakita od krep-papira, pletenje jurjevskih vijenaca i degustacija kruščića grofice Luise

15 do 16 sati: prikaz dječjih igara i izvedba dječjih pučkih napjeva

18 sati: prezentacija i degustacija „Torte grofice Lujze“

Označeno u