Društvo za zaštitu od dijabetesa Varaždin obilježilo 55 godina rada i djelovanja

VV | 3.12.2022. u 14:56h | Objavljeno u Društvo

Prigodnom svečanošću u Županijskoj palači, u petak, 2. prosinca, Društvo za zaštitu od dijabetesa Varaždin obilježilo je 55 godina kontinuiranog rada i djelovanja. Svečanosti su se uz članove Društva odazvali zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, zamjenica pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina – voditeljica Odsjeka za civilno društvo, mlade i socijalnu skrb Andreju Bobek, djelatnici zdravstvenih ustanova s područja Varaždinske županije kao i predstavnici prijateljskih udruga te podupiratelji društva. Kao što je izvijestio predsjednik Društva Paul Rosenthal varaždinsko Društvo za zaštitu od dijabetesa jedno je od najstarijih društava ovakvog tipa u Republici Hrvatskoj.

- Čitav niz godina imali smo jednu nit vodilju, a to je da pomognemo ljudima koji boluju od dijabetesa da se što lakše nose s tom bolešću. U Varaždinskoj županiji trenutno imamo preko 12 tisuća evidentiranih osoba koje boluju od šećerne bolesti, a čak 60 posto od ukupne populacije niti ne zna da ima ju ima. Ukoliko se dijabetes ne prepozna na vrijeme i ne liječi može doći do ozbiljnijih komplikacija. Danas Društvo okuplja članove različitih dobnih skupina i omogućava im određene edukacije, zastupa njihove interese, surađuje s drugim društvima u Republici Hrvatskoj i aktivno sudjeluje u radu Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga. I dok je nekad bilo sramota reći da netko boluje od šećerne bolesti, zahvaljujući edukaciji i senzibiliziranju javnosti možemo reći da danas takva osoba ukoliko kontrolira razinu šećera u krvi često ima kvalitetniji život od osobe koja od nje ne boluje – rekao je, između ostalog predsjednik Društva Paul Rosenthal.

U ime varaždinskog gradonačelnika dr. sc. Nevena Bosilja, prisutne je pozdravila zamjenica pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina Andreja Bobek.

- Drago mi je danas biti ovdje s vama jer vi ste jedna od udruga s kojom Grad godinama surađuje, koja je naš partner u svim preventivnim zdravstvenim akcijama i na koju Grad uvijek može računati. Također, za sve što provodite, Grad Varaždin ovdje je za vas i dostupan za suradnju s kojom vjerujem da ste i vi zadovoljni. Iako je 55 godina kontinuiranog rada i djelovanja zaista velika brojka, uvjerena sam kako je pred Društvom još čitav niz aktivnosti usmjerenih edukaciji članova i senzibiliziranju javnosti oko problematike o šećernoj bolesti. Od vas očekujemo još itekako velike rezultate i želimo vam i dalje puno uspjeha u vašem radu – napomenula je Bobek.

Na njihovom predanom radu čestitala im je i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec.

- Uvjerena sam kako prije 55 godina kada ste osnivali udrugu niste bili ni svjesni kako ćemo jednog dana imati pravu globalnu epidemiju kada je u pitanju dijabetes. Stoga je imati jednu ovakvu udrugu u svojoj zajednici koja nas kontinuirano podsjeća na učestalost šećerne bolesti, važnost prevencije, ranog otkrivanja i pravovremenog liječenja od izuzetnog značaja. Osim što vas povezuje bolest, možda i strah od nje i mogućih komplikacija, ono što je još važnije da vas je u ovih 55 godina povezivalo prijateljstvo, oslonac i zajedništvo. Uvjerena sam kako imate odličnu suradnju sa našim zdravstvenim ustanovama i da su vam naši liječnici i medicinski djelatnici na raspolaganju. Također, vrata Varaždinske županije uvijek su vam otvorena, te ćemo i dalje podupirati vaše aktivnosti – rekla je zamjenica Zagorec.

Na kraju svečanosti zaslužnim članovima te podupirateljima Društva uručene su prigodne zahvalnice i priznanja. Svečanost su svojim glazbenim programom uveličali učenici Glazbene škole Varaždin.