Društvo Naša djeca Varaždin ima čarobnu sobu neobičnog imena u kojoj se djeca opuštaju kroz igru Foto: Krešimir Đurić

Društvo Naša djeca Varaždin ima čarobnu sobu neobičnog imena u kojoj se djeca opuštaju kroz igru

| 19.10.2024. u 20:25h | Objavljeno u Društvo

Svatko treba vrijeme i način za odmak od svakodnevnog stresa, a naša Snoezelen soba je mjesto koje upravo djeci pruža priliku za igru u kojoj se mogu opustiti, ističe Krešimir Plantak Večerin

Na Svjetski dan mentalnog zdravlja, 10. listopada, u varaždinskom Društvu Naša djeca svečano je otvorena Snoezelen (snuzlen) soba.

Kako je pojasnio Krešimir Plantak Večerin, predsjednik DND-a Varaždin, iza ovog neobičnog naziva krije se višeosjetilno okruženje koje pomaže smanjiti nemir i napetost, a ujedno stimulira reakcije svih sedam osjetilnih sustava - vestibularni (kretanje, ravnoteža), proprioceptivni (mišići, zglobovi), taktilni (dodir), vizualni (vid), auditivni (sluh), olfaktorni (njuh) i gustativni (okus).

snoezelen_soba_DND_varazdin_10102024_1.jpg

Svjetlosni tuš, mjehurići...

Opuštajuća atmosfera ove “čarobne” sobe postiže se raznolikim svjetlećim elementima koji mijenjaju boje, a tu su, među ostalim, i interaktivni paneli, svjetlosni tuš, projektori koji dočaravaju svemirska prostranstva i morske dubine, ali i vodeni “stupovi” s mjehurićima, “infiniti” tuneli, a sve to uz mekane sjedalice i prilagođene zvukove i glazbu.

snoezelen_soba_DND_varazdin_10102024_8.jpg

- Sljedeće godine Varaždin slavi 20 godina otkako je dobio počasnu titulu “Grad - prijatelj djece”. S obzirom na tu činjenicu, Grad je iskoristio priliku da nekog od svojih stručnjaka dodatno educira za terapiju igrom, za djecu koja imaju ponašajne i emocionalne poteškoće. Ja sam pohađao tu edukaciju, a Grad nam je opremio kabinet za terapiju igrom. Dvije godine rada s djecom u terapiji igrom je dovelo do spoznaje da se djeca, nakon poboljšanja stanja i promjene, vraćaju u “nepromijenjenu” okolinu. Da bi to ublažili, došli smo na ideju da jednu slobodnu prostoriju opremiti kao nekakvu senzornu sobu. Istražujući senzorne sobe, bili smo svjesni da bi trebala i edukacija za senzornog terapeuta, a kako nismo imali vremena, odlučili smo se za jednu od varijanti senzornih soba, Snoezelen sobu, koja pruža višeosjetilno okruženje - otkrio je Plantak Večerin kako su došli na ideju za ovu sobu.

snoezelen_soba_DND_varazdin_10102024_24.jpg

Kako je napomenuo, cijeli projekt vrijedi oko 12.000 eura, a sredstva su prikupljali “fund-raising” kampanjom, odnosno dobrovoljnim financijskim prilozima.

- Kampanju smo pokrenuli prije godinu dana i kroz nju smo prikupili dio sredstava, a drugi dio prijavljujući se na različite projekte. Sakupili smo oko 9-10 tisuća eura, još nam nešto malo novaca fali, ali i s dosad prikupljenim novcima opremili smo našu Snoezelen sobu i otvorili je u Dječjem tjednu i na sam Dan mentalnog zdravlja - dodao je.

Odmak od stresa

Snoezelen soba je vrsta senzorne sobe namijenjena prije svega za opuštanje, a mogu je koristiti, ovisno o načinu opremanja, djeca s poremećajima u ponašanju i mentalnom zdravlju, ali i osobe starije životne dobi, s demencijama, Alzheimerovom bolesti i sl. No, kako ističe predsjednik DND-a Varaždin, dobrodošla su sva djeca, bez obzira na to imaju li određene poteškoće ili ne. S druge strane, kabineti za senzornu integraciju namijenjeni su provedbi terapije senzorne integracije, uz opremu koja potiče aktivno istraživanje. Senzorna integracija uglavnom se koristi kod djece s poremećajem iz spektra autizma, ADHD-om, motoričkim teškoćama i sl.

snoezelen_soba_DND_varazdin_10102024_15.jpg

- Svatko treba vrijeme i način za odmak od svakodnevnog stresa, a naša Snoezelen soba je mjesto koje upravo djeci pruža priliku da se odmaknu od stresa, mjesto za igru u kojoj se mogu opustiti. Didaktička oprema je namijenjena isključivo za djecu, do tinejdžerske dobi, i odabrali smo je u konzultacijama s tvrtkom koja se bavi opremanjem Snoezelen soba - naglasio je Plantak Večerin.

Dodao je kako bi, u idealnom slučaju, Snoezelen sobu istovremeno moglo koristiti dvoje-troje djece, kako bi se stekao i socijalizacijski moment.

snoezelen_soba_DND_varazdin_10102024_21.jpg

- Neki put je dobro da je dijete samo, no sve je to individualno i ovisi od slučaja do slučaja - kazao je.

Ukazao je i na važnost mentalnog zdravlja djece i mladih, ali i na ulogu obitelji.

- Odrasli sve više primjećuju da djeca i mladi imaju problem s mentalnim zdravljem. No, kako sam odgojitelj u vrtiću, iz prakse mogu reći da puno te djece zapravo nema neke velike probleme, samo smo mi danas informiraniji i sve više brinemo o tome. Najčešće problemi leže u srži, odnosno u obitelji, u obiteljskim odnosima, u roditeljima... U roditeljima koji u ovakvom tempu života kakav imamo, jureći za vremenom, za novcem, za egzistencijom, u stvari nemaju dovoljno vremena za svoju djecu. Zato institucije poput Društva Naša djeca i prilike kao što su terapija igrom, Snoezelen soba i sl., mogu poslužiti da donekle ublaže taj nedostatak iz obiteljskog okruženja - istaknuo je Plantak Večerin.

I odraslima bi dobro došlo

Što se tiče korištenja Snoezelen sobe, dodao je da će DND Varaždin na svojim web stranicama i društvenim mrežama objaviti kontakte na koje će se zainteresirani roditelji moći javiti.

Snoezelen sobu u DND Varaždin svečano je otvorila pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina, Danijela Vusić, koja je ukazala na značaj ovakvih sadržaja.

- Snoezelen soba je logičan nastavak projekta terapije igrom koji je prije dvije godine počeo u DND Varaždin. Grad Varaždin je to, naravno, podržao, jer ovdje nije riječ samo o djeci s poteškoćama, već i o djeci koja se susreću sa svakodnevnim izazovima. I mi odrasli se svaki dan susrećemo s raznim izazovima i vjerojatno bismo svi trebali imati ovakvo mjesto, gdje bi se mogli opustiti, “složiti” i krenuti iz početka. A ova soba je prvenstveno namijenjena našim najmlađim sugrađanima, bez obzira imali oni poteškoća ili ne, jer to je nešto što svakako zaslužuju - kazala je Vusić.

snoezelen_soba_DND_varazdin_10102024_20.jpg

Svečanost su uveličali Mali slavuji DND-a Varaždin, a u Snoezelen sobi među prvima su uživali Sven (7) i Mia (10). Sven je kazao da mu se soba jako sviđa, ponajviše svjetlosni tuš, a pažnju su mu privukli i mjehurići u vodenom stupu.

snoezelen_soba_DND_varazdin_10102024_22.jpg

- Lijepo mi je, sviđaju mi se boje i zvukovi, i volio bih opet doći - rekao je Sven.

- Sviđa mi se ova soba jer je nekako opuštajuća, umirujuća... Opuštaju me balončići, a sviđa mi se i jer je sve šareno - poručila je Mia.

U nastavku pogledajte fotogaleriju: