Druga gimnazija Varaždin: Završnica projekta „Tragovima lokalnog i nacionalnog identiteta“

VV | 11.5.2023. u 13:35h | Objavljeno u Društvo

U Drugoj gimnaziji Varaždin održana je završna svečanost ovogodišnjeg projekta „Tragovima lokalnog i nacionalnog identiteta“. Zajednički je to projekt Udruge veterana 7. gardijske brigade "PUMA" i Druge gimnazije Varaždin koji se provodi uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja. Svečanosti je nazočio i pročelnik Miroslav Huđek koji je također u ime Varaždinske županije izrazio potporu našem projektu. U projektu je ove godine sudjelovalo 53 učenika, ravnateljica Druge gimnazije Zdravka Grđan, profesori povijesti Nikola Slunjski i Marko Rogulja, predsjednik i tajnik Udruge vetarana „Puma“ Robert Puja i Jurica Šare.

Tijekom provođenja projekta učenici su imali čitav niz aktivnosti (predavanja, izrada istraživačkih radova, terenske nastave) kroz koje su produbili svoja znanja o nacionalnoj povijesti, kulturi i sportu i tako pridonijeli izgradnji svijesti o svojem lokalnom i nacionalnom identitetu. U istraživačkim radovima učenici su se ove godine bavili poznatim Varaždincima Stjepanom Glavačem i Ivanom Belostencem.

Proučili su stanje u Varaždinu tijekom revolucionarne 1848. godine i ulozi bana Jelačića u tim burnim, ratnim vremenima. Također smo se bavili i 20. stoljećem. Učenici su istražili tko su „Pravednici među narodima“ te ima li ih i u varaždinskom kraju. Za kraj su obrađene i dvije teme iz Domovinskog rata: Varaždinski dani rata 1991. godine i tzv. Krvavi Uskrs 1991. godine.

Na završnoj svečanosti učenici su imali prilike izložiti rezultate svojih istraživanja. U sklopu ove završne svečanosti, veliki književni talent, učenica Ana Delost, pročitala je svoju kratku priču o Domovinskom ratu „Dodirna točka“ kojom je prošle godine osvojila 3. nagradu na natječaju Ministarstva hrvatskih branitelja.

Posebnu vrijednost projektu daju terenske nastave kroz koje učenici na izvornim lokalitetima, na vrlo zoran i upečatljiv način slušaju o događajima iz hrvatske povijesti od lokalnih stručnjaka i izvornih sudionika događaja o kojima se uči. Ove godine održane su četiri terenske nastave:

Maslenica – Zadar (3.3.2023.)
Plitvička jezera (31.3.2023.)
Papuk (20.4.2023.)
Klis - Salona – Split – Knin (29. – 30. 4.2023.)

Održana su i dva predavanja za učenike na temu Domovinskog rata. Prvi predavač je bio prof. dr. sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno - dokumentacijskog  centra Domovinskog rata. On je jedan od najvećih poznavatelja suvremene hrvatske povijesti te je učenike upoznao sa znanstvenim spoznajama oko uzroka i tijeka Domovinskog rata.

Nakon njega svoja sjećanja je iznio pukovnik Danijel Borović, pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji je 1992. godine iz zrakoplovne baza JNA “Željava” u Bihaću preletio u 92. zrakoplovnu bazu “Pula” te tako Hrvatskoj stavio na raspolaganje prvi nadzvučni borbeni zrakoplov MiG-21bis. O tome je zajedno sa suprugom Snježanom napisao i knjigu „Prelet za Hrvatsku“. Time je pilot Borović praktički udario temelj Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu.

Supružnici Borović su također nazočili našoj završnoj svečanosti i uručili učenicima svoju knjigu s posvetom kao dar za rad u projektu.