GIMNAZIJADA Druga gimnazija Varaždin Hrvatskoj donijela prvo zlato u školskom sportu!

IHR/Varaždinske vijesti | 26.5.2022. u 18:37h | Objavljeno u Društvo

Druge gimnazija Varaždin u Hrvatsku je donijela prvo zlato u povijesti Hrvatskog školsko-sportskog saveza sa Gimnazijade u Francuskoj! Za ovaj povijesni uspjeh hrvatskog školskog sporta zaslužan je učenik sportske gimnazije Roko Farkaš, koji je utrku na 200 metara istrčao s rezultatom 20:24 i iza sebe ostavio Argentinca koji je prošle godine nastupao na svjetskom prvenstvu U20.

- Na Gimnazijadi je „pao” osobni rekord, no budući da je to školsko sportsko natjecanje, postignuti rezultat ne vrijedi na svjetskoj razini. To mi je jedino žao jer taj rezultat je norma za svjetsko prvenstvo, a kako se ne računa, morat ću ponovno istrčati taj rezultat na nekom od državnih natjecanja – rekao je Roko.

Računali na medalju, ali...

Konkurencija na Gimnazijadi je bila, kažu učenici, izuzetno velika. Od 3400 natjecatelja iz 63 zemalja svijeta u 20 različitih sportova snage su odmjerili s europskim i svjetskim prvacima u pojedinim sportovima, a neke zemlje
u Francusku su stigle sa svojim reprezentacijama. Naši predstavnici, u kojima su bili i učenici sportaši iz Zagreba, Virovitice, Slavonskog Broda i Osijeka, bili su među najmlađim natjecateljima, a to se, kažu, vidjelo na rezultatima.

IMG_1946.jpg

- Bilo je dobro, ali moglo je i bolje, pobjeđivale su većinom starije cure, mi smo bili najmlađi – otkrila je Stella Jurak, atletičarka koja se natjecala u disciplinama 200 metara i skoku u dalj.

Plivačica Hana Ivanković kaže kako je, unatoč jakoj konkurenciji, u svakoj disciplini „upala” u finale.

- Na 400 metara mješovito na kraju sam zauzela sedmo mjesto. Sigurno se može bolje i nadam se da ću za dvije godine ponovno sudjelovati na Gimnazijadi i osvojiti koju medalju – rekla je Hana.

DSC_2029.jpg

Roko Farkaš utrku na 200 metara istrčao s rezultatom 20:24 i iza sebe ostavio Argentinca

Ni gimnastičarima u Francuskoj nije bilo lako.

- Bilo je jako puno dobrih natjecatelja i konkurencija je bila velika, a zbog nekoliko grešaka tijekom vježbe, nažalost, nisam se uspio plasirati u finale – rekao je Vito Nušak, a njegov kolega, hrvač Teo Bartolec također se odlično borio.

- Ušao sam u finale, ali sam, nažalost, ozlijedio nogu što me spriječilo u dobivanju medalje, a na nju smo svi računali. Bilo je ovo jedno jako dobro iskustvo i veselim se sljedećoj Gimnazijadi – rekao je Teo.

Oštra konkurencija bila je i u hrvanju.

- To nam samo pokazuje da moramo još više trenirati i pripremati se Gimnazijadu koja će se za dvije godine održati u Bahreimu - rekao je Andrija Gužvinec, a za njegovog kolegu Crisa Benčeka bilo je to prvo takvo natjecanje.

- Natjecatelji su bili stariji od nas dvije, tri godine i to se dosta osjetilo, a i puno klubova je došlo sa svojim reprezentacijama iza kojih su nastupi na europskim i svjetskim natjecanjima. Imao sam nekih grešaka u svom nastupu, ali svjestan sam da se sve može popraviti radom i treningom te se već radujem sljedećoj Gimnazijadi – poručio je Cris.

Kina i dalje ljut protivnik

Posebno teško bilo je u stolnom tenisu u kojem su snage odmjerile Ivona Štriga i Jelena Vukelić ekipno, pojedinačno i u parovima.

29705f5a-068f-4cad-aff3-e9b801fc7f8b.jpg

- Bilo je mnogo natjecateljica iz Kine, a tu je bila i cijela rumunjska reprezentacija te europska prvakinja u stolnom tenisu. Konkurencija je bila strašna, no što se tiče igre, zadovoljna sam. Nažalost, u svakoj kategoriji dobili smo najteže suparnice i to je, nažalost, utjecalo na rezultat – rekla je Ivona, a Jelena dodala kako je jako zadovoljna s ekipnim nastupom na Gimnazijadi.

- Tu smo izgubile jedino od Ukrajinki i Kineskinja, dok smo sve ostalo dobile. I pojedinačno smo prošle grupu, ali su nam onda suparnice bile puno jače igračice. Bile smo dobre, ali ne dovoljno, no s obzirom da ne treniramo zajedno, zadovoljna sam s postignutim rezultatom – rekla je Jelena.

Tamara Artić odmjerila je snage s ritmičarkama iz cijelog svijeta.

- Natjecala sam se s četiri rekvizita, obručem, loptom, čunjevima i trakom te sam najzadovoljnija svojim nastupom s obručem i čunjevima. Za mene je Gimnazijada jedno jako dobro iskustvo, i što se tiče daljnjeg napretka, ali i priprema za europsko natjecanje koje me čeka sredinom lipnja – rekla je Tamara.

Nije bilo nimalo lako...

Profesori tjelesne i zdravstvene kulture Dario Kos, Marija Rožmarić i Alen Melnjak kažu kako su učenici ispunili sva očekivanja s obzirom na konkurenciju.

- Računali smo na jedno zlato, a da je Roko imao dan odmora, možda bi osvojio i drugo odličje. U svim sportovima bila je strašna konkurencija, a nimalo lako nije bilo našim hrvačima koji su se, moram reći, jako dobro suprotstavili hrvačima ih Armenije, Kazahstana i Turske, koje su svjetske sportske velesile – rekao je Kos, dok je Rožmarić dodala kako su stolnotenisačice doista dale sve od sebe, međutim protiv Kineza doista se teško boriti.

DSC_2013.jpg

- Zbog toga smo i dosta rano ispali iz natjecanja jer nas je dočekao taj „kineski žrvanj”, koji je svjetska velesila u stolnom tenisu. Zadovoljni smo jer smo sva natjecanja odradili bez ozbiljnih ozljeda. Mogu reći da doista radimo najljepši posao jer svi ovi mladi ljudi su vrhunski sportaši, vrlo disciplinirani, samouvjereni i samostalni te nam pomogli da ova francuska avantura završi u najboljem mogućem redu – rekla je Rožmarić koja se zajedno sa svojim kolegama Kosom i Melnjakom zahvalila ravnateljici Druge gimnazije Varaždin Zdravki Grđan.

Ravnateljica Druge gimnazije Zdravka Grđan zadovoljna je što je organizacijski Gimnazijada prošla u najboljem redu, ali i postignutim rezultatima svojih učenika.

- Zahvaljujem se trenerima i sportskim klubovima u kojima naši učenici treniraju, koji rade kvalittan posao jer bez
njih nema vrhuskih plasmana u školskom sportu. Velika hvala i roditeljima na odlučnoj komunikaciji i tome što
nas podržavaju u radu – rekla je Grđan.

Druga gimnazija Varaždin dosad je sudjelovala na ukupno osam svjetskih natjecanja i sa šest su se vratili s osvojenim medaljama.

- Uspjeh našeg učenika Roka Farkaša povijesni je uspjeh za hrvatski školski sport. Ne samo da Roko ulazi u povijest naše škole, nego i školskog sporta Hrvatske – ponosna je ravnateljica Grđan.