Dođite na "Varaždinsku astronomsku večer" i uživajte u pogledu na planete i dubine svemira

VV | 6.10.2024. u 12:12h | Objavljeno u Društvo

Astronomsko društvo Varaždin poziva sve ljubitelje astronomije da posjete događaj „Varaždinska astronomska večer“ u petak 11. listopada, od 18 do 23 sata na Kapucinskom trgu u Varaždinu. Ovo je prilika za sve ljubitelje noćnog neba da u Varaždinu dođu razgledati astronomsku opremu i pogledati objekte noćnog neba kroz razne vrste teleskopa. Ovu jesensku večer trebalo bi biti lijepo vidljiv Saturn, Mjesec, te objekti dubokog svemira poput zvjezdanih skupova i galaksija. Najuporniji će moći dočekati i vidjeti planetu Jupiter i njegove najveće mjesece. Na promatranju se očekuju gosti iz Elektrostrojarske škole Varaždin te drugih astronomskih udruga i društava, a u planu je i demonstracija astrofotografiranja objekata dubokog svemira s projekcijom uživo. Iz Astronomskog društva Varaždin poručuju da je dogovoreno i gašenje okolne javne rasvjete za vrijeme promatranja kako bi imali bolje uvjete za promatranje nebeskih objekata iz centra grada.

Okupljanje će početi od 18h nakon čega će za vrijeme sumraka uslijediti postava i priprema astronomske opreme. Nakon što padne noć, oko 19:30h očekuje se početak astronomskog promatranja noćnog neba. 

Javnom promatranju pridružiti će i se djeca od 2. do 6. razreda osnovne škole koji će biti polaznici dvodnevne škole astronomije Astrogenijalac koju također organizira Astronomsko društvo u četvrtak i petak, 10. i 11. listopada u večernjem terminu 18-20h. Astronomsko društvo Varaždina još uvijek zaprima prijave djece polaznika za Astrogenijalac školu do utorka, 8.10.2024. te pozivaju sve zainteresirane da popune online prijavu. Više informacija o Astrogenijalac školi i link na prijavu možete naći na Facebook stranici Astronomskog društva Varaždin i web stranici www.ad-varazdin.hr.

U slučaju potpuno oblačnog vremena ili kiše javno astronomsko promatranje u petak će biti odgođeno.