Dječji vrtić "Čarobno ogledalce" uveo program "baby signs"

| 22.2.2016. u 09:20h | Objavljeno u Društvo

Dječji vrtić "Čarobno ogledalce" iz Varaždinskih Toplica drugi je vrtić u Varaždinskoj županiji koji je u svoj radoviti program implementirao "Baby signs". Posebnim certifikatom ustanova je dobila pravo korištenja navedenog programa u svom odgojno - obrazovnom radu.

- Riječ je o znakovnom jeziku koji se koristi u radu s djecom predškolske dobi od 1. do 7. godine života uključujući i djecu s posebnim potrebama koja nemaju razvijen govor. U današnjem vremenu globalizacije mnoge vrtiće pohađaju djeca koja govore različite strane jezike i dijalekte stoga znakovni jezik u takvim situacijama predstavlja zajedničku poveznicu te na taj način doprinosi uspješnoj komunikaciji - pojasnila je Kristina Šajatović Ledić, ravnateljica vrtića.

Istakla je da su dugogodišnja istraživanja znakovnog jezika na američkom Nacionalnom institutu za zdravlje pokazala kako njegovo korištenje u radu s djecom doprinosi intelektualnom razvoju te umijeću komuniciranja kojim dijete jača vlasitito samopouzdanje. Rezultat svega je napredna emocionalna inteligencija i iznadprosječne komunikacijske vještine. Sadržaji rpograma prilagođeni su dječjem uzrastu koja na multisenzoran način kroz igru, pomoću pjesmica, brojalica, uspavanki i priča uče još jedan jezik - hrvatski znakovni jezik.

Uz toplički dječji vrtić, ovaj je program u svoj rad implementirao i Dječji vrtić Smjehuljica iz Ludbrega, još 2013. godine.