DeMar: U tri godine čak deset medalja s Decantera!

VV | 20.6.2023. u 10:00h | Objavljeno u Društvo

Za ovo više nitko ne može reći da je slučajnost, početnička sreća ili nešto tome slično. Vina deMar, koja od 2016. u Ludbreškoj Komarnici proizvode Dejan Levanček i Mario Funtek, već drugu godinu za redom osvajaju četiri medalje od četiri poslana vina, i to na najprestižnijem svjetskom ocjenjivanju vina, londonskom Decanter World Wine Awards-u.

Muškat ottonel i rajnski rizling vinarije deMar lani su dobili brončane medalje, pinot sivi srebro, a graševina berbe 2020. čak 96 bodova i zlato, i to kao prvo vino iz Varaždinske županije s tim odličjem. Ove godine zamalo isti uspjeh. Dva srebra, i to za graševinu Classic i Prestige, koja je 93 boda, dakle svega dva manje pa da ne bude zlatna, a tu su još dva brončana vina: Rajnski rizling i Muškat žuti!

- Da, moglo bi se reći da smo zamalo ponovili lanjski uspjeh jer nismo uistinu daleko od njega, budući da su nas dijelila svega dva boda, veli Mario Funtek, informatičar koji se iz hobija našao u vinarstvu skupa s Dejan Levanček, koji je također informatičar.

Ukazuje da su i pretprošle, 2021. godine, kada su prvi put njihova vina bila u Londonu, dobili srebro i broncu. U posljednje tri godine na Decanter World Wine Awards-u ukupno pet bronci, četiri srebra i jedno zlato!

- Trebate voljeti ono što radite i tome biti posvećeni, veli kratko Dejan Levanček kojeg smo pitali kako se tako dobro nositi s onima koji su desetljećima pa i više u vinogradarstvu.

Vina proizvedena od grožđa iz njihovih i vinograda kooperanata s područja Ludbreških vinograda imaju posebnu ludbrešku iskričavost i kontinentalni štih. A da je on uistinu poseban, svjedoče i druge medalje po kojima spadaju u vrh hrvatskih vinogradara i podrumara.

- Najprije smo krenuli na lokalna ocjenjivanja na kojima su naša vina dobro prolazila. Koliko vina, toliko medalja, a najviše zlata. To nam je dalo vjetar u leđa. Više smo još proučavali, isprobavali, prisjeća se Levanček, dok Funtek dodaje da vjerojatno imaju i dara za vina jer nisu bili na nikakvim posebnim tečajevima ili tome slično.

No, zato su bili na brojnim natjecanjima. Osim u našoj zemlji, njihova vina bila su na natjecanjima osim Decantera i na IWC-u, Best of Risling Meininger u Neustadtu, VINARIUM International Wine Contest u Bukureštu.

- U posljednje tri godine na međunarodnoj izložbi vina u Štrigovi naš Rajnski rizling dva puta je proglašen šampionom redovite berbe. Također Rajnski rizling berba 2020. osvojio je u Zelini na 53. Izložbi vina kontinentalne Hrvatske Nagradu “Pero Krznarić” – za najbolje ocjenjeno bijelo vino s ostatkom neprovrela šećera, izuzev predikatnih vina te bio šampion izložbe vina PodraVINA – veli Funtek, dok Levanček dodaje da sva ta priznanja imaju odraz na cijenu vina i narudžbe, koje stižu iz cijele zemlje.