Delegacija Parkova na godišnjoj konferenciji Udruge znamenitih groblja Europe Foto: Parkovi

Delegacija Parkova na godišnjoj konferenciji Udruge znamenitih groblja Europe

Varaždinske vijesti | 2.10.2018. u 18:17h | Objavljeno u Društvo

Predstavnici Parkova vratili su se iz Innsbrucka gdje su kao upravitelj Gradskog groblja Varaždin sudjelovali na godišnjoj konferenciji Udruge znamenitih groblja Europe.

Na konferenciji Association of Significant Cemeteries of Europe (ASCE), kojoj je cilj promocija groblja kao kulturne i povijesne baštine, članovi međusobno razmjenjuju iskustva i surađuju na međunarodnim projektima zaštite, obnove i održavanja značajnih groblja.

Ovogodišnja glavna tema konferencije, koju su otvorili Georg Willi, gradonačelnik Innsbrucka i predsjednica ASCE-a i direktorica Mariborskih groblja, Lidija Pliberšek, bila je Europska godina kulturne baštine.

Budući da se ove godine u studenome obilježava 100 godina od kraja Prvog svjetskog rata, konferencija je za Varaždince bila prigoda govoriti o identificiranim žrtvama rata pokopanima na groblju u Varaždinu. O temi je govorio upravitelj Zavoda za znanstveni rad HAZU u Varaždinu, dr. sc. Vladimir Huzjan, koji je s predstavnicima Parkova doputovao u Innsbruck.

U sklopu svojega predavanja na temu "Warriors section of the Varaždin city cemetery - the 100th anniversary of the end of the World War 1.“, dr. Huzjan je prezentirao analizu o žrtvama rata te nacrte i fotografije uređenja Ratničkog odjela na groblju tijekom 1930.-ih i kako je on uređen danas.

Varaždinsko groblje je uključeno u turistički projekt Ruta europskih groblja (European Cemeteries Route), koji je prije sedam godina dobio prestižnu nagradu Svjetske turističke organizacije, Ulysess 2011.

Iako danas postoji više od 30 kulturnih ruta koje djeluju pod okriljem Vijeća Europe, varaždinsko groblje jedino je iz Varaždina dio jedne takve međunarodne rute.

- Kao dio Rute europskih groblja, varaždinsko groblje se promovira diljem Europe što utječe na prepoznatljivosti Varaždina i varaždinskog groblja u europskim okvirima. I zbog toga smo u Parkovima posebno ponosni na činjenicu da je varaždinsko groblje najposjećenija turistička destinacija u gradu. O groblju brinu naši najbolji stručnjaci, koji se redovno educiraju o novim trendovima zaštite kulturne i spomeničke baštine - rekao je direktor Parkova, Alen Runac.