Danas se u Paki održala tradicionalna manifestacija “Dani vrganja i crnog tartufa u Paki“. Odvijalo se natjecanje u berbi vrganja, i ove godine pod nazivom “A, možda su u šumi“ jer je taj moment potrage i pronalaska vrganja poseban događaj za svakog berača. Znanstvena istraživanja su pokazala da crnog tartufa ima i ovdje, pa se još od 2015. godine na Danima vrganja i crnog tartufa u Paki može saznati ponešto i o ovoj podzemnoj gljivi.
Kako sve više tragača za ovom delicijom ima i u kontinentalnom dijelu Hrvatske, u Paki će se održati 2. Utakmica pasa u traženju tartufa i na kraju će biti proglašeni najbolji psi tragači. Nakon dva sata berači su se vratili na mjesto polaska i donijeli svoje košare na ogled, a stalni gost Pake, prof. Branko Bartolić, predsjednik Hrvatskog mikološkog saveza bio je zadužen za stručnu determinaciju ubranih gljiva.
- Ima 80-ak vrsta gljiva i ljudi se mogu jako dobro educirati o njima jer smo ih označili. Ima jestivih, ali i neke otrovne gljive. Ovdje ima i tartufa, ali ove godine ljudi nisu pronašli toliko vrsta kao prethodnih godina. Klimatske promjene utječu na rast gljiva, ono što se sad kod nas događa polako vuče na mediteransku klimu, tako da to osjećaju i gljive. Za koji dan će ih biti više, tako da će se moći pronaći u većem broju – pojasnio je Bartolić. Dodao je kako vrganja još baš nema, jer gljive čekaju povoljne uvjete za rast, ali pronašli su krasnice, razne vrste polyporusa, koji rastu u grmićima, te razne druge vrste. Gradonačelnik Grada Novi Marof Siniša Jenkač pozitivno je iznenađen koliko je ljudi danas ovdje.
- Od jutra je jako puno berača vrganja i drugih gljiva, šetača, vozača bicikala i onih koji su došli ovdje uživati u raznim sadržajima i zahvaljujem svima koji su se odazvali. Vrijeme nas služi i to je jedan od razloga zašto je toliko posjetitelja, a tu je i bogat program i svatko može pronaći nešto za sebe. Prisutna je i gastro ponuda, a svira i bend – istaknuo je Jenkač i dodao kako se svakako probati gulaš od vrganja i obići štandove naših vrijednih OPG-ova te sigurno naći nešto zanimljivo. Tu su i razne edukativne gastro radionice, od onih za najmlađe, do onih, već iskusnijih kušača. Kroz edukaciju i kviz prilagođen klincima u Paki će biti organizirana i kulinarska radionica za najmlađe u izvedbi – Priče jedne kuhače.
Tomislav Špiček nezaobilazna je zvijezda Pake, pa i ove godine priprema degustaciju jela od vrganja. Tu je i sajam domaćih i autohtonih proizvoda. Za one koji se neće okušati u traženju gljiva, Paka nudi mnoštvo drugih sadržaja. Po prvi put se ponudio izlet “Od Pake do bunkera i natrag“, spoj rekreacije i edukacije, obilazak vojnog objekta iz razdoblja poslije Drugog Svjetskog rata, gdje se mogu obići dvije utvrde - Utvrda Paka i utvrda Čanjevo. Voditeljica Ureda turističke zajednice Novi Marof Renata Horvatić kazala je kako su jako zadovoljni odazivom.
- Pripremljen je bogat program koji smo obogatili nekim inovacijama. Dobar odaziv je bio i u šetnji do bunkera i nazad i to nam je novi turistički izazov na našem području pa uz sve ove kulturne, povijesne i prirodne znamenitosti koje imamo u Paki, to je jedna jako dobra priča. Cijeli dan traju i obilasci na dabrovim branama, utvrdama, a sajam OPG-ova je veći nego ikad i tražilo se mjesto više – napomenula je Horvatić. Manifestaciju podupire i varaždinski župan Anđelko Stričak.
– Ne samo da podupirem, nego i sudjelujem u ovoj manifestaciji koja je ove godine privukla posjetitelja više nego ikad. To nam govori da ljudi vole ovakve manifestacije, da vole boraviti u prirodi i da sve više kupuju domaće proizvode. Varaždinska županija potiče rad udruga, rad OPG-ova i s time ćemo nastaviti i dalje – naglasio je Stričak.
Održan je i dodatni program Kako živi dabar Pako?, stručni obilazak dabrovih nastambi, te radionica za djecu Drveni vrganj. Dodajmo kako je kao uvod u manifestaciju u Paki, u subotu, 21. rujna kod KC Ivan Rabuzin održana zanimljiva radionica o kućnom uzgoju gljiva, za ovu priliku bukovača, nakon koje je uslijedila i prigodna degustacija.