Dani špilje Vindije: Neandertalci se vraćaju v Zagorje!

Varaždinske vijesti | 30.5.2024. u 16:12h | Objavljeno u Društvo

Špilja Vindija i Općina Donja Voća ove će godine biti središte jedinstvenih događanja u sklopu manifestacije "Dani špilje Vindije".

Špilji Vindiji tepa se da je svjetsko blago, jedno od svega nekoliko nalazišta ostataka neandertalaca. Uz bogat edukativni, kulturni i zabavan program koji će trajati skoro mjesec dana, od 31. svibnja do 29. lipnja, obilježit će se 60. obljetnica zaštite špilje, ali i svog truda i angažmana uloženog u očuvanje ovog jedinstvenog paleontološkog spomenika prirode.

Kako bi posjetitelji dobili uvid u to kako su živjeli naši preci, na ovu jedinstvenu lokaciju hrvatskog Zagorja vratit će se i sami neandertalci koji će uprizoriti autentične prikaze života praljudi, održat će se i predavanje stručnjaka, a posjetitelje očekuju i radionice izrade alata i pribora koje su koristili naši daleki preci.

dani_spilje_vindija_najava_programa_2024_1.jpg

Pripremljen je i bogat program za djecu i mlade, pod vodstvom arheologa održati će se radionica arheološkog iskapanja za osnovnoškolce, za ljubitelje filma tu je prikazivanje klasika "Obitelj Kremenko", a neće izostati ni potraga za blagom i PUB kviz.

Na svoje će doći i ljubitelji umjetnosti, uz prigodnu izložbu moći ćete se fotografirati s neandertalcima a oni znatiželjni im mogu postaviti i pitanja, iako nismo baš sigurni u odgovore.

dani_spilje_vindija_najava_programa_2024_2.jpg

Astronomsko društvo Vega iz Čakovca održati će i Astro piknik s teleskopima, a i tu će biti poučnih predavanja.

Sam program započinje već ovog vikenda, u petak 31. svibnja će se kod špilje održati radionica izrade neandertalskog oruđa dok će u subotu, 1. lipnja također kod špilje, KUD-a Voća uprizoriti život neandertalaca uz edukativno predavanje arheologa Ivora Karavanića. Oba događaja počinju u 16 sati.

dani_spilje_vindija_najava_programa_2024_2.1.jpg

Ono što vrijedi istaknuti je i veliki koncert te dance party 90'-ih koji će se održati 29. lipnja uz tradicionalni Špilja Vindija Trail, utrku po zagorskim bregima u suradnji s Atletskim klubom Varaždin.

dani_spilje_vindija_najava_programa_2024_3.1.jpg

Prijave za utrku su na portalu stotinka.hr, a ove godine program će se dodatno začiniti "Wannabe neandertalske sportske igre" gdje su za najbolje pripremljene odlične nagrade, kao i najluđa glazbeno plesna zabava uz DJ-a i dance kraljicu 90'-ih Ivanu Banfić.

Program će voditi Aleksandar Lazić, a biti će to prilika da iz ormara izvućete svoje tigraste, zebraste i točkaste kombinacije, pospete se šljokicama, rastrčite pa rasplešete, jer zadnjeg dana proslave u Voći se ostaje do noći!

dani_spilje_vindija_najava_programa_2024_1.1.jpg

Ulaz na sve manifestacije je besplatan, a detaljan program sa svim događanjima možete pronaći na plakatu i mrežnim stranicama Općine Donja Voća ili TZP Sjever Zagorja!

dani_spilje_vindija_najava_programa_2024_3.jpg

Video sadržaj