Dan jedinstvenog broja za Hitne službe 112 obilježava se 11. veljače

VV | 10.2.2021. u 10:00h | Objavljeno u Društvo

Sustav 112 u Republici Hrvatskoj od 2019. godine djeluje unutar MUP - Ravnateljstva civilne zaštite i neprekidno osigurava zaprimanje dojava na jedinstveni europski broj za hitne službe 112 putem telefona, SMS poruka i automatskog poziva iz vozila. Sustav čini dvadeset županijskih centara 112 koji zaprimaju hitne pozive i djeluju kao jedinstveni operativno-komunikacijski centri za sve vrste hitnih situacija.

Novim ustrojem od 2019. godine, Područni ured civilne zaštite Varaždin objedinjava centre 112 Varaždin, Krapinu, Čakovec, Koprivnicu i Bjelovar, odnosno područje pet županija. Županijski centar 112 Varaždin, u uvjetima nemogućnosti funkcioniranja nekog od navedenih centara 112, preuzima pozive građana sa tog područja te pruža komunikaciju sa potrebnim žurnim službama. Bez obzira na moguće izvanredne okolnosti i situacije svaki poziv na broj 112 će biti zaprimljen i građanima pružena potrebita pomoć ili savjet.

Kao što su svi segmenti funkcioniranja društva obilježeni i uvjetovani pojavom korona virusa, tako je i rad centra 112 u prošloj godini u određenim periodima bio uglavnom usmjeren na pružanje pomoći građanima vezano uz pojavu korona virusa. Od ukupnog broja poziva, kojih je u 2020. godini bilo 34 630, oko 5000 poziva odnosilo se na upite vezane uz COVID 19. Građani su uglavnom tražili savjete i upute koji su se odnosili na tumačenje i provođenje mjera donesenih od strane Stožera civilne zaštite RH.

Tijekom prvog vala pojave korona virusa, 22. ožujka dogodio se i potres u Zagrebu. Tog dana djelatnici centra 112 Varaždin zaprimili su preko 600 poziva, što je rekord u dosadašnjih 15 godina funkcioniranja centra.

Aktiviranjem stožera civilne zaštite općina, gradova i županije, županijski centar 112 Varaždin prikuplja i obrađuje informacije s terena te koordinira aktivnosti među stožerima, prosljeđuje odluke i upute stožera CZ RH stožerima na području županije, ostvaruje radio komunikaciju stožera jedinice lokalne i regionalne samouprave sa nacionalnim stožerom te izvještava stožer CZ RH o stanju na području županije i provođenju propisanih epidemioloških mjera.

Deklaracijom iz 2007. godine koju je prihvatio Europski parlament 11. veljače izabran je kao Dan jedinstvenog broja za hitne službe 112 te se kao takav obilježava u državama članicama EU

- Svima djelatnicima žurnih i komunalnih službi, udrugama građana te ustanovama sa kojima svakodnevno surađujemo, ovim putem zahvaljujemo na dosadašnjoj uspješnoj suradnji u nadi da u ovoj godini naše aktivnosti neće biti obilježene COVIDOM 19, a građanima poručujemo da smo im na raspolaganju 24 sata, ako trebate pomoć ili savjet zovite 112 - poručuju.