Dan grada Novog Marofa uz priče i slastice grofice Lujze

Varaždinske vijesti | 12.6.2016. u 08:03h | Objavljeno u Društvo

Treću godinu zaredom Marofčani i njihovi gosti imat će priliku tijekom obilježavanja Dana grada Novog Marofa doživjeti dio bogate povijesti grada kroz druženje s dvojnicom grofice Lujze.

Ove godine volonteri projekta "Grofica Lujza", uz podršku Turističke zajednice Novi Marof, osmislili su poseban program druženja u kojem će najviše moći uživati oni najmanji jer će grofica Lujza upravo njima pripovijedati priče i dijeliti tradicionalne slastice.

Druženje s groficom Lujzom održat će se 12. lipnja s početkom u 16 sati u predvorju dvorca Erdődy. Grofica Lujza srdačno će dočekati svoje posjetitelje uz kruščiće od lana, a potom će im ispričati nekoliko zanimljivih događanja iz svog života s Rudolfom grofom Erdődyjem, strastvenim zaljubljenikom u brzu vožnju i automobile.

Posjetitelje će grofica Lujza povesti i u šetnju kroz obližnji perivoj gdje će zajedno potražiti vile osluškujući njihovu čarobnu pjesmu. Nakon druženja s vilama grofica Lujza će se sa svojom pratnjom uputiti u obilazak grada Novog Marofa, proći Zagorskom ulicom i stići do Kulturnog centra "Ivan Rabuzin" gdje će ispričati priču o ivanjskim običajima novomarofskog kraja te tako najaviti manifestaciju "Vilinsko igrišče", koja će se održati 23. lipnja uz zvonik u Kamenoj Gorici.

Druženje s groficom Lujzom završit će predstavljanjem i degustacijom torte grofice Lujze. Volonteri koji sudjeluju u projektu nadaju se da će i ova nova slastica prirasti srcu grofičinih štovatelja poput sada već dobro poznatih grofičinih kruščića od lana te postati prepoznatljiv znak projekta.

Idejni začetnik i voditelj projekta "Grofica Lujza" je Tibor Martan, a u projektu aktivno sudjeluju Dubravka i Helena Baneković, Jasna i Iva Jež, Štefanija Vuk i Ana Martan. Projekt potpomaže Turistička zajednica Grada Novog Marofa te Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof.

Inače, program "Antunova v Marofu" u nedjelju, 12. lipnja, počinje u 9 sati u Oštricama izložbom pasa. Održat će se i cjelodnevne radionice zdrave hrane. U 13 sati počinje Kup DVD-a Remetinec za djecu od 6 do 12 godina na igralištu u Remetincu. Od 16 sati možete se družiti s groficom Lujzom, a od 17 sati uživati u nastupu plesnog studija SPIN box. U 17.30 počinje mimohod KUD-ova, a pola sata kasnije i smotra folklora na pozornici kod Doma zdravlja. Nedjelja završava zabavnim programom na parkiralištu Doma zdravlja.

U ponedjeljak, 13. lipnja, na Antunovo, blagoslov djece i ljiljana je u 18 sati, procesija s relikvijama od 18.30, a svečana misa u crkvi sv. Antuna Padovanskog, koju će voditi preč. Stjepan Mostečak, u 19 sati. Time završava "Antunovo v Marofu" u organizaciji Turističke zajednice Grada Novog Marofa i Grada Novog Marofa, no događanjima tu nije kraj.

U subotu, 18. lipnja, s polaskom u 9.30 iz Podevčeva bit će organiziran planinarski put Grebengrad–Čevo, a u subotu, 2. srpnja, 11. Novomarofska biciklijada sa startom u 8 sati u centru Novog Marofa.