Dan fakulteta: Čak četiri kandidata na jedno upisno mjesto dokaz značaja varaždinskog FOI-ja

| 18.12.2017. u 18:32h | Objavljeno u Društvo

Sveukupno 3.000 studenata, godišnje izdanih 500-ak diploma prvostupnika i magistara, djelovanje u dva znanstvena polja - informacijske znanosti i ekonomika poduzetništva na koje se svake godine upisuje oko 700 brucoša koji dolaze iz 150 različitih hrvatskih škola, odnosno 4,5 prijavljenih srednjoškolaca na jedno upisno mjesto, činjenice su koje pokazuju veličinu varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike. Prisjetio je na to dekan Fakulteta prof. dr. sc. Neven Vrček povodom obilježavanja 55. godišnjice postojanja i 43. godišnjice osnivanja Fakulteta, odnosno prerastanja nekadašnje Više ekonomske škole u Varaždinu u Fakultet organizacije i informatike.

- Ponosni smo što nam studenti dolaze iz velikog broja različitih škola, to je pokazatelj da naš Fakultet pokriva potrebe cijele Hrvatske. Uz to, specifični smo i po tome što djelujemo u dva područja – izvodimo nastavu na informatičkim studijima i studiju ekonomika poduzetništva - što je prilično rijetko. Posebno nam imponira činjenica što nam svake godine dolazi sve više studenata pa je na jedno upisno mjesto budućeg studenta 4,5 srednjoškolca - rekao je s ponosom sugovornik dekan Fakulteta prof. dr. sc. Neven Vrček, dodajući da je taj podatak pokazatelj kvalitete Fakulteta u odnosu na konkurenciju.

- Mnogi danas imaju određenu ponudu informatičkih studija tako da nas velika zainteresiranost mladih studenata za mjestom na Fakultetu s jedne strane veseli, dok s druge strane žalosti činjenica nedostatka prostornih kapaciteta. Željeli bismo povećati upisne kvote, ali nažalost nemamo prostornih resursa - naveo je.

Među ostalim, takvoj "navali" na ovaj varaždinski Fakultet doprinose i studenti koji ne samo da uče već žive pravim studentskim životom na ovome Fakultetu. Da Fakultet nije samo mjesto gdje se uči, odavna je postalo jasno svim studentima fakulteta koji traže i sami kreiraju načine da obogate studentski život.

- Imamo dobre i ambiciozne studente koji se vrlo rado uključuju u različite aktivnosti izvan nastavnog procesa, a to nas dodatno motivira. Iz tog razloga im vrlo rado pomažemo i pratimo u njihovim prijavama na razna natjecanja, u radu na projektima, razmjenama vještina, sudjelovanju u ljetnim školama i sličnim aktivnostima - dodao je Vrček.

Fakultet isto tako veliki trud ulaže u povezivanje studenata s poslodavcima, stoga je razvijen projekt "Tjedan karijera". Tom se manifestacijom studenti povezuju s tržištem rada kako bi čim prije dobili uvid u mogućnosti gdje sve mogu raditi nakon završetka studija, ali isto tako mogu surađivati s poslodavcima tijekom studija kroz odrađivanje stručne prakse, izrade završnog ili diplomskog rada ili pak uključivanjem u projekte poduzeća. O uspješnosti ulaganja u komunikaciju studenata i poslodavaca govori činjenica da se FOI-jevi studenti zapošljavaju i prije nego napuste studentske klupe.

- Dobro je što nam se studenti zapošljavaju, praktički prije diplome, ali ima to i negativnu stranu, sami sve teže obnavljamo vlastiti kadar na Fakultetu jer je privatni sektor financijski atraktivniji – ukazao je na problem Vrček. Trajno djelujemo u regiji kao magnet za poslodavce pri čemu vrlo aktivno i konkretno podupiremo njihov dolazak ovamo, kako nam studenti ne bi odlazili izvan zemlje. Upravo ovih dana imamo jedan uspješan primjer s jednom tvrtkom iz Graza.

Generacije studenata s FOI-ja odlazile su u Graz na praksu gdje su se nakon nekog vremena i zaposlili, ali da se "odljevu" kvalitetnog obrazovnog kadra stane na kraj, zahvaljujući FOI-ju ta je austrijska firma otvorila podružnicu u Varaždinu.

- Time smo mi kao Fakultet ispunili i svoju društvenu ulogu da nismo samo pružatelji obrazovanja već pomažemo i gospodarskom razvoju lokalne zajednice - naveo je Vrček.

Što je još dekan FOI-ja rekao po pitanju studiranja te koji su im planovi čitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti

Označeno u