"Dalmatinski" Festival književnosti i kulture KaLibar bestiVal iz Zadra seli u Varaždin

MGA/VV | 23.9.2019. u 10:02h | Objavljeno u Društvo

Festival književnosti i kulture KaLibar bestiVal održat će se od 26. do 28. rujna u Centru za mlade (Preradovićeva 4) u Varaždinu. Riječ je o sedmom izdanju festivala koji se dosad održavao u Zadru, a u Varaždinu će se održati prvi put.

Na festivalu će se predstaviti 11 pisaca, 1 glazbenik i 1 predstava.

Damir Karakaš knjigom Proslava vraća se među sjene i magle, tišinu i zvukove, boje i mirise zavičajnog krajolika i njegovih ljudi te nas vodi na napeto putovanje kroz vrijeme, prirodu i običaje, putovanje na kojemu pak kao da sve stoji.

Darko Cvijetić predstavit će roman Schindlerov lift u kojem prepliće vrlo osobne priče stanovnika jedne zgrade, pripovijeda o specifičnom mikrosvijetu, dinamičnom i optimističnom, koji će petnaestak godina kasnije tragično nestati. Na taj način ispisuje poemu o multinacionalnom Prijedoru, uspješnom industrijskom središtu zapadne Bosne, 1990-ih poništenom masovnim zločinima.

Marko Tomaš, jedna od najosebujnijih pjesničkih figura postjugoslavije čiji se autentičan ton može prepoznati i kada se ne pogleda ime autora na knjizi, zavest će publiku novom zbirkom Tridesetdeveti maj.

Predrag Ličina štrecnut će i nasmijati zbirkom priča Bljuzga u praskozorje i kratkim filmom Teleport Zovko.

Maša Kolanović zbirkom Poštovani kukci i druge jezive priče otkrit će nam onaj sablasni i teško izrecivi višak materijalne strane ljudske egzistencije, dok smještanje priča u razdoblje tranzicije u Hrvatskoj dodatno pojačava njihov jezivi efekt.

Monika Herceg, majstorica metafore, zbirkom Lovostaj uvući će slušatelja u svoje lirsko grotlo iz kojeg se gotovo nemoguće izvući.

Andrijana Kos Lajtman kratkim poetskim zapisima, bilješkama s puta, pjesmama i intimnim dnevnikom povest će nas u slike nove pjesničke knjige Teleidoskop.

Lidija Deduš svojim nagrađenim rukopisom koji se nastavlja na prvijenac Apatridi i ostale čudne ličnosti dugog i ritmičnog stiha udarit će u svih šest žica, svih pet čula i u glavu i otkriti svježinu tamo gdje je naizgled zauvijek nestala.

Dinko Kreho u nagrađenoj zbirci Simptomi govori kako biti krhak i osluškivati oko sebe, biti slab i nemoćan, ali dopustiti si osjetiti sve plime i oseke života.

Mladen Blažević upoznat će nas s glasovima likova geografski i povijesno previđenih područja i njihovim sudbinama iz netom otisnute zbirke Mogućnost povremenih oborina.

Goranom za mlade pjesnike nagrađeni Denis Ćosić stihovima iz zbirke Crveno prije sutona oslikatava melankoliju sutonskog prostor-vremena i unutarnju sjetu i preobrazbe.

U glazbenom programu zadnji dan festivala prvi put u Varaždinu nastupit će hardcore kantautor Damir Avdić, a kazališnu predstavu Med zidima u režiji sarajevske redateljice Selme Spahić izvest će umjetnički kolektiv Gllugl.

Na festivalu se predstavlja i nagrada Post scriptum, nagrada za književnost na društvenim mrežama. Post scriptum se dodjeljuje na KaLibar bestiValu od 2016. godine. Uz prošlogodišnjeg dobitnika Mladena Blaževića, čija će knjiga biti predstavljena na festivalu, publika koja je još nije upoznala, imat će priliku upoznati i ovogodišnju dobitnicu Lidiju Deduš.

Ulaz na sve programe je besplatan!

Festival Kalibar bestival, pokrenut je 2013. godine, dosad se održavao u Zadru, a prvi put je Odlukom Organizacijskog odbora odlučeno da će festival biti trajno premješten u Varaždin uz eventualno bijenalno izmjenjivanje Varaždina i Zadra ili uz održavanje na obje lokacije u različitim terminima sa sličnim programom. U pet godina postojanja dokazao se kao najsuvremeniji književni festival u Dalmaciji, koje stoji rame uz rame s književnom festivalskom produkcijom Zagreba i Rijeke, te značajno utječe na percepciju lokalne sredine na globalnom planu, a preseljenjem u Varaždin dodatno će se razvijati i unapređivati. Organizator festivala je udruga Katapult iz Varaždina.

KaLibarbestival, 26.-28.09.2019.
Petra Preradovića 4, Centar za mlade Varaždin

Program

Četvrtak, 26.09.
19.30 - otvorenje festivala i uručenje Nagrade Post scriptum za književnost na društvenim mrežama 2019. Lidiji Deduš i predstavljanje zbirke „Mogućnost povremenih oborina“ dobitnika 2018. Mladena Blaževića; predstavljaju: Kruno Lokotar, Stanislava Nikolić Aras i Darko Cvijetić
20.45 - Predrag Ličina: „Bljuzga u praskozorje“ i film „Teleport Zovko“; predstavlja Kruno Lokotar
21.45 - Marko Tomaš: „Trideset deveti maj“ (i druge pjesme) – poezija na sav glas

Petak, 27.09.
19.00 - Andrijana Kos Lajtman: „Teleidoskop“ i Dinko Kreho: „Bio sam mladi pisac“ i „Simptomi“; predstavlja Stanislava Nikolić Aras
20.00 - Darko Cvijetić: „Schindlerov lift“ i „Snijeg je dobro pazio da ne padne“; predstavljaju Nikola Leskovar, Mladen Blažević i Andrijana Kos Lajtman
20.45 - Damir Karakaš: „Proslava“; predstavljaju Nikola Leskovar i Kruno Lokotar
21.45 - „Med zidima“, kazališna predstava grupe GLLUGL, red: Selma Spahić

Subota, 28.09.
19.30 - Denis Ćosić: „Crveno prije sutona“ i Monika Herceg: „Lovostaj.“; predstavljaju Lidija Deduš i Stanislava Nikolić Aras
20.30 - Maša Kolanović: „Poštovani kukci“; predstavljaju Tomislav Brlek i Kruno Lokotar
21.30 - Damir Avdić, koncert