Članovi UDVDR Ivanec najavili premijeru dokumentarnog filma "Zaboravljena mladost" Foto: UDVDR Ivanec

Članovi UDVDR Ivanec najavili premijeru dokumentarnog filma "Zaboravljena mladost"

Varaždinske vijesti | 30.8.2021. u 15:00h | Objavljeno u Društvo

Održana je sjednica Središnjeg odbora ivanečkog ogranka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, kojoj su nazočili i članovi Nadzornog odbora i Suda časti, te izaslanstvo HVIDRe Ivanec.

U uvodnom dijelu osvrnulo se na odlično organizirane i provedene programe sjećanja na Dražena Šešeta i Ivicu Cecelju u Gačicama, te na 16. memorijal sjećanja na poginule vukovarske branitelja Tomu Jambora, Josipa Kapustića i Stjepana Vusića, kao i na donacije šest poklon-paketa školskog pribora djeci hrvatskih branitelja.

- Laska nam veliki broj priznanja koja primamo za ideje i organizacije naših programa, no uočili smo i neke manje nedostatke, koje ćemo se potruditi korigirati - naglašeno je tijekom rasprave o provedenim aktivnostima.

Glavna tema sastanka bili su skori županijski susreti dragovoljaca i veterana, te premijere dokumentarnog filma "Zaboravljena mladost".

Županijski susreti pod nazivom „1. Memorijal Dino Kunić“, u spomen na nestalog hrvatskog branitelja, održat će se 4. rujna (subota) u Varaždinu, a na njemu će, kao i svake godine, ivanečki Ogranak sudjelovati s dvadesetak članova u nekoliko sportsko-rekreativnih disciplina. Natjecat će se u malom nogometu, pikadu za žene, streljaštvu, belotu, šahu, visećoj kuglani, potezanju užeta i kuhanju gulaša.

Najdulje se raspravljalo na temu premijera dokumentarnog filma "Zaboravljena mladost", koje će biti u Ivancu, Lepoglavi i Maruševcu, a dio su obilježavanja 30. godina od početka Domovinskog rata i oslobađanja vojnog objekta JNA na Ivanščici.

S obzirom na to da su na snazi epidemiološke mjere, dogovoreno je da će premijere biti pozivnog karaktera, kako bi ih se što lakše bilo moguće pridržavati, a sukladno mogućnostima pojedinih prostora. Prva premijera održat će se 15. rujna 2021. s početkom u 18 sati u Kinu u Ivancu, druga u Maruševcu 18. rujna, također od 18 sati, a do kraja rujna film će biti prikazan i u Lepoglavi.

Detalji vezani uz svako prikazivanje bit će dogovoreni na sljedećem sastanku Središnjeg odbora, kao i na onom organizacijskog odbora za premijere filma, koji će se održati početkom rujna.

Zbog "zgusnutog" rasporeda, opširnija verzija filma o oslobađanju Ivanščice 1991. godine, u kojem govore njegovi neposredni sudionici i akteri pregovora s časnicima tadašnje vojske, bit će prikazana tijekom studenoga.

Fotogalerija sa snimanja filma bit će objavljena 4. rujna u 9:40 sati na Facebook profilu UDVDR Ivanec, trailer filma Zaboravljena mladost, 8. rujna 2021. u 9 sati, također na Facebook profilu UDVDR Ivanec, a uskoro će biti dostupna i galerija ratnih fotografija iz privatnih zbirki hrvatskih branitelja s područja Ivanca, Lepoglave, Donje Voće, Maruševca, Klenovnika i Bednje.

Dio tih fotografija, od Vukovara do Dubrovnika, bit će dio stalnog postava u braniteljskom prostoru, veći dio prezentirat će se na izložbi, koja je u planu i programu za 2022. godinu, a bit će to, nakon onih održanih 2000. i 2011, treća kojom će UDVDR Ogranak Ivanec i HVIDRa Ivanec svojim sugrađanima prikazati kratki dio ratnog puta hrvatskih branitelja s našega područja.

- Nakon predstavljanja filma u Ivancu, Maruševcu i Lepoglavi, svi zainteresirani moći će ga pogledati u Kinu Ivanec, a već sada postoji interes za njegovim prikazivanjem u nekim mjestima Varaždinske županije, ali i šire - rečeno je na sjednici, te je za listopad i studeni najavljen nastavak predavanja po školama Varaždinske županije.

udvdr_ivanec_27082021_1.jpg