OŠ Petrijanec ugostila je književnika Kristiana Novaka jer čitanje je kao zrak, a Novak je "mrak"!

vv | 3.6.2024. u 14:41h | Objavljeno u Društvo

Učenici i učitelji OŠ Petrijanec imali su veliku čast u srijedu 29. svibnja ugostiti jednog od najtraženijih suvremenih hrvatskih autora – pisca čiji je posljednji roman Slučaj vlastite pogibelji stavljen na kazališne daske i prije nego je izdan, a na policama knjižara uglavnom rasprodan - velikog čovjeka i književnika Kristiana Novaka. U učionici na otvorenom čitali smo u sumrak, ujedno predstavljali završne aktivnosti projekta "S Kristianom Novakom do čitanja u sumrak" koji je osmislila i u suradnji s predmetnim učiteljima provela vjeroučiteljica Anja Kremenić.

Književnik je bio vidno oduševljen dječjim talentom i entuzijazmom te iznenađen programom čitanja njegovih djela, glume, glazbe i pjesme koji su njemu u čast pripremili učenici vođeni predmetnim učiteljima hrvatskoga jezika, vjeronauka, glazbene i likovne kulture. U razgovoru je otkrio male tajne književnog zanata, ispričao poneku anegdotu iz školskih dana, govorio o svom književnom putu i uspjehu te istaknuo kako je važno poticati djecu da čitaju, da što manje koriste mobitele jer tehnologija je dobar sluga, ali loš gospodar – zaključio je Novak.

Susret je koordinirala učiteljica hrvatskoga jezika Željka Rabuzin koja je prije tri godine započela ovu aktivnost koja okuplja učenike, učitelje, roditelje i drage nam goste. Čitanju se posebno raduje i ravnateljica Valerija Paljak jer smo jedinstvena škola po tome što čitajući uspavljujemo Sunce… a posebno nam je drago što projekt podupiru roditelji, lokalna zajednica, gosti i prijatelji škole. Jer čitanje je kao zrak, a Novak je "mrak"!

Galerija slika