Povezivanje i razmjena iskustava IV. OŠ Varaždin i Bal Bharati Public School

vv | 18.6.2024. u 14:50h | Objavljeno u Društvo

Gošće IV. OŠ Varaždin bile su ravnateljica Vinaya Pujari i školska knjižničarka Mamta Magg, prosvjetnae djelatnice koje dolaze iz Indije, točnije škole Bal Bharati Public School iz grada Noida.

Posjet je bio dio programa stručnog i kulturnog povezivanja i razmjene iskustava dviju škola i država, a započeo je još prije 4 godine povezivanjem školskih knjižničarki obiju škola – školske knjižničarke iz Bal Bharati Public School Mamte Maggu te školske knjižničarke IV. osnovne škole Varaždin Marine Mavrek u projektu razmjene straničnika.

Četvrta je priredila svečani doček za gošće koji je bio svojevrstan blitz prikaz Škole i Hrvatske. Dočekane su školskom himnom i pozdravnim govorom ravnateljice Marjane Boršćak-Sudec, čule su recital Antuntun te pjesmu Sve još miriše na nju; uslijedila je trenutno popularna pjesma, hrvatska predstavnica na Euroviziji, Rim tim tagi dim te na kraju programa pjesma We all need more kindness in this world. Gošće su imale priliku vidjeti i film Četvrta in 70 words.

Nakon svečanog dočeka uslijedio je stručni dio programa kojemu su prisustvovali i školski knjižničari iz Varaždinske županije. Gospođe Pujari i Maggu tom su prilikom predstavile sebe i svoju kulturu i školstvo, a učenici 8.b predstavili su im hrvatski obrazovni sustav. Održane su još četiri sesije stručnih izlaganja, dvije iz Hrvatske te dvije iz Indije.

U srijedu je održana radionica  u školskoj knjižnici koju je vodila gđa Pujari za učenike 3.r. te učenje trradicionalnog indijskog plesa u školskoj dvorani. Uspostavljen je i video poziv sa školom Bal Bharati Public School u školskoj knjižnici u koji se uključili učenici 6. b razreda i  učiteljica Sofija Fruk.

Također, bile su i u  OŠ ‘Vladimir Nazor’ Sveti Ilija s ravnateljicom Anđelkom Rihtarić i knjižničarkom Tatjanom Slunjski.

Posjetile su i Gradsku knjižnicu i čitaonicu ‘Metel Ožegović’, a  kroz knjižnicu ih je provela knjižničarka i matičarka Andreja Toljan.

Indijke  ostaju u Hrvatskoj još nekoliko dana, a vrijeme će provesti u posjeti školskim knjižnicama u Varaždinskoj županiji.

Galerija slika