Centar izvrsnosti iz informatike: Zapaženi rezultati na županijskoj i državnoj razini

J.Š./Varaždinske vijesti | 16.12.2019. u 11:36h | Objavljeno u Društvo

U Prvoj gimnaziji Varaždin i ove godine djeluje Centar izvrsnosti iz informatike kojim se svake godine pokušava učenicima ponuditi nešto novo, prateći nove tehnologije i alate.

- Također se prilagođavamo i novom kurikulumu te novoj organizaciji natjecanja iz informatike pa neke radionice idu u smjeru pripreme učenika za natjecanja. Ove godine izradili smo i Godišnji plan i program rada Centra izvrsnosti koji sadrži misiju i viziju Centra, kurikulume svih radionica te biografije mentora koji rade u Centru - ukazuju voditeljica Centra za srednje škole Janja Banić, dipl.inf. i voditelj Centra za osnovne škole Darko Krznar,dipl.inf.

Brojne zanimljive radionice

Centar iz informatike za osnovne škole ove godine pohađa 140 učenika koji su odabrali jednu od 11 ponuđenih radionica u kojima radi 17 mentora. Ove godine učenicima su ponuđene sljedeće radionice: Radionica Programiranje LOGO, u kojoj je voditelj Ivica Rojc, a pohađaju je učenici od 5. do 8. razreda. U radionici Programiranje Python voditeljice su Renata Papec, Ljiljana Inkret Martinčević, a pohađaju je učenici od 5. do 6. razreda. Radionicu Programiranje Python/C++ -n vodi Mirjana Jambriško, a pohađaju je učenici od 7. do 8. razreda. Digitalne kompetencije i osnove informatike vodi Nevenka Harjač i Jasminka Belščak, a pohađaju je učenici od 5. do 8. razreda, Inkscape - izrada ilustracija vodi Tamara Ređep, a pohađaju je učenici od 5. do 8. razreda. Microbit – izrada igara vodi Stiven Šijak i Edi Bačani, a pohađaju je učenici od 5. do 6. razreda.

Radionicu Multimedija vodi Dragan Lukić i Darko Krznar, a pohađaju je učenici od 5. do 8. razreda. Uvod u web programiranje; HTML, CSS, JS vodi Dragan Sačer, Karlo Magdić i Damir Vrbanec, a pohađaju je učenici od 6. do 8. razreda. Microsoft MakeCode i Mincraft Education Edition vode Gordana Lohajner i Gordana Sokol, a namijenjena je za učenike od 5. do 6. razreda dok radionicu mBot – robot na kvadrat vodi Tomislav Leček, a namijenjena je za učenike od 5. do 8. razreda.

S druge strane, Centar iz informatike za srednje škole ove godine pohađa 46 učenika koji su raspoređeni u četiri radionice.

Tako učenici pohađaju radionicu Primjena naprednih algoritama u rješavanju programskih zadataka - koju vodi Bojan Banić, Ivan Paljak, Ante Đerek. Radionicu 3D modeliranje i virtualna i proširena stvarnost vodi Andrija Bernik i Vladimir Mika. Radionicu Let’s STEAM: Digitalna obrada profesionalne fotografije vodi Elena Avramenko i Janja Banić dok radionicu Uvod u 3D print i robotiku vodi Vesna Novosel Martinić, Dinko Meštrović i Marko Šafran.

IMG_4445.JPG

Uspjesi učenika

I ove godine se planira organizacija 3. Festivala informatike info@fest na kojem Centar prezentira svoje radove, organiziraju radionice i timsko natjecanje. Učenici Centra redovito postižu zapažene rezultate na županijskoj i državnoj razini. Prošle je godine šest učenika osnovnih sudjelovalo na državnom natjecanju, a učenici su osvojili jedno treće, jedno četvrto, tri peta i jedno sedmo mjesto. Također, osam učenika koji pohađaju Centar izvrsnosti osvojilo je 1. mjesto na županijskom natjecanju u različitim kategorijama.

Od učenika srednjih škola, dvoje učenika je osvojilo 5. mjesto na državnim natjecanju, jedan učenik je osvojio 9. mjesto, a jedan 10. Dva učenika srednjih škola sudjelovala su i na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi. Također, dva tima učenika Prve gimnazije Varaždin plasirala su se na All Star American Computer Science League. Jedan tim je osvojio 9. mjesto, dok drugi 14. Voditelji ističu da je interes učenika velik posebno za neke radionice. U prvom redu to su radionice vezane za robotiku i programiranje. Nastava za osnovnoškolce se odvija subotom od 8.30 do 12.00 sati u učionicama Prve gimnazije Varaždin.

Svake subote održavaju se tri do četiri radionice, a koriste se učionice opremljene prijenosnim računalima ili tabletima. Nastava za srednjoškolce se odvije također na Prvoj gimnaziji Varaždin, ali tijekom tjedna.