INTERVJU Burak Yeter uoči završnog partyja na EYE-u Varaždin: Mladi, živite u trenutku!

tb/vv | 26.11.2022. u 12:48h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Burak Yeter svira večeras u Areni Varaždin na završnom partyju EYE-a Varaždin. Upad je od 20 sati. Koncert je besplatan i otvoren za sve, uz obaveznu besplatnu registraciju za koncert na službenoj web stranici događaja www.eyevarazdin.eu. Uoči varaždinskog koncerta, razgovarali smo s Yeterom.

Večeras dolazite na završnicu najvećeg događaja za mlade u Europi, EYE Varaždin. Što biste im poručili?

Mladi su budućnost. Osjećam kao da im mogu natrag reflektirati energiju koju dobivam od njih na pozornici. Baš kao što ja postanem 'ogroman' na pozornici, tako i publika postane 'ogromna' i zajedno stvaramo jedan veliki protok. Trenutak je uvijek poseban i nije isti osjećaj fotografirate li ili snimate tijekom nastupa, trebate živjeti u trenutku i zabaviti se. Preporučujem svima da slušaju glazbu i uživaju u njoj na live nastupu. Izuzetno sam sretan što ću svirati na završnici najvećeg događaja za mlade u Europi!

post2x_3.png

Glazbom se bavite odmalena, svirate nekoliko instrumenata... Kako je izgledao vaš glazbeni put? Zašto elektronika?

Svi moji interesi za glazbu započeli su još u djetinjstvu. Već s pet godina dobro sam svirao glasovir. Otac mi je bio glazbenik i uvijek je donosio doma glazbene instrumente, a ja sam ih sve isprobavao. Prvi rap bend osnovao sam u školskim danima, tada sam počeo aranžirati i miksati hiphop i rap. Nakon toga počeli smo raditi s umjetnicima i krenuo sam u elektronsku glazbu. Počeo sam s tranceom, pa technom, aranžirao sam i miksao techno pjesme. Imao sam oko 16-17 godina. Što se tiče mog sljedećeg koraka, planiram velike koncerte sa Simfonijskim orkestrom u različitim zemljama. Već smo odradili 75 simfonijskih koncerata na mnogim lokacijama, no volio bih da to dignemo na jednu višu razinu.

Tko je od glazbenika najviše utjecao na vas?

Michael Jackson, Madonna, U2, Robbie Williams, Dua Lipa...

>>Burak Yeter poručio: Varaždince očekuje najluđi party ikad!

Kako kod vas izgleda proces stvaranja glazbe?

Laptop uvijek nosim sa sobom na sva putovanja, uvijek mi je u krilu. Budući da nemam vremena za studio, studio mi je mobilni i glazbu mogu producirati u bilo kojem dijelu svijeta - otvorim laptop i koristim slušalice. Ponekad tijekom letova gledam van kroz prozora i dobijem neke nove melodije, tada mi to nije tako teško prilagoditi produkciji. Nakon toga počinjem suradnju s umjetnicima. Komunikacija nikad nije bila lakša, do bilo koga možete doći e-mailom ili porukama. Osim toga, savjetujem se sa svojim izdavačkim kućama oko traženja pravih vokala za svoje pjesme. Nakon što je sve gotovo i sređeno, pjesmu objavljujemo.

Iza vas su brojne suradnje. S kime biste još voljeli surađivati?

Svakako je to Madonna, legendarna pjevačica, kao i ono što je učinila za glazbu.

Kakvi su vam planovi vezani uz posao za 2023., karijeru, pa i dalje?

Najveći plan za 2023. je Projekt Svemir. Svirat ću uživo jedan sat na 55 000 stopa, a sve će pratiti live prijenos s kamerama od 360 stupnjeva. Bit će to prvi glazbeni događaj u Svemiru, koji još nitko nije napravio. Radi se o top projektu godine i mi dajemo sve od sebe, ulažemo sav napor u projekt Space.

I poruka za kraj...

Hvala vam puno na ljubavi i podršci. Imamo samo jedan san, jedan dan Svemira. Hvala vam!