BUDI DIV U utorak u Varaždinu Dan intelektualnog vlasništva za djecu i mlade Foto: ilustracija / Pixabay

BUDI DIV U utorak u Varaždinu Dan intelektualnog vlasništva za djecu i mlade

Varaždinske vijesti | 13.11.2017. u 12:14h | Objavljeno u Društvo

U varaždinskom Kinu Gaj i prostorijama Gradske vijećnice, u utorak 14. studenoga od 9 do 15 sati, pod motom "Budi kreatIVan, Budi inovatIVan, BUDI DIV" održat će se događanje pod nazivom Dan intelektualnog vlasništva za djecu i mlade.

Riječ je o interaktivnoj edukaciji djece i mladih o intelektualnom vlasništvu i upravljanju njime, koja je nastala u suradnji Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske (DZIV) i Ureda Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO), uz pokroviteljstvo Nacionalne koordinacije za provedbu prava intelektualnog vlasništva.

Cilj ovog događanja namijenjenog djeci i mladima je kroz igru i sadržaje namijenjene njihovom uzrastu (predstava, video-clipovi, skečevi, dokumentarni filmovi, razgovori s mladim kreativcima i inovatorima) educirati o važnosti kreativnosti, inovativnosti i potencijalu intelektualnog vlasništva te ih potaknuti na stvaranje, ali i upozoriti na potrebu poštivanja prava intelektualnog vlasništva drugih. Intelektualno vlasništvo utjelovljuje rezultate kreativnog i inovativnog rada i pokretač je suvremenog društvenog i gospodarskog razvoja i stoga je od izuzetne važnosti djecu i mlade educirati o njegovom potencijalu i mogućnostima, kako bi oni u budućnosti bili spremni na gospodarske prilike i tržišta 21. stoljeća.

Dan intelektualnog vlasništva za djecu i mlade u Varaždinu provoditi će se u tri dijela. Prvi dio (od 9 do 11 sati) namijenjen je djeci nižih razreda osnovnih škola, a obuhvaća predstavu „Tko je to izumio“ autorice Nine Horvat u izvedbi Teatra Tirena, koja na jednostavan i zabavan način predstavlja neke hrvatske izumitelje i autore. Nakon toga slijedi razgovor s djecom te interaktivne kreativne radionice na stanicama za učenje.

Za više razrede osnovnih škola rezervirano je vrijeme od 11 do 13 sati u kojem će djeca pratiti interaktivni zabavno-edukativni mozaik „Imam ideju“ autorice Lare Antić Prskalo koja im kroz dijalog koji sadrži niz kratkih skečeva i tematskih video zapisa približava pojam intelektualnog vlasništva. I za ovaj uzrast predviđene su interaktivne kreativne radionice te kvizovi na stanicama za učenje.

Za srednjoškolce će se u terminu od 13 do 15 sati prikazati dokumentarni film o uspješnim mladim hrvatskim inovatorima i kreativcima (Mate Rimac, Ivan Mrvoš, Mia Marić, Čejen Černić, Frano Živković, Ivan Golubić) nakon kojeg će se održati tribina s mladim i uspješnim kreativcem Martinom Košćakom iz Varaždina. Nakon toga i za srednjoškolce će se održati interaktivne kreativne radionice te kvizovi na stanicama za učenje.

Na prva dva dijela programa učenici osnovnih škola sudjelovat će kroz organizirane posjete osnovnih škola iz Varaždina, dok će na aktivnostima namijenjenim srednjoškolcima sudjelovati učenici srednjih škola u Varaždinu.

- Potencijal intelektualnog vlasništva u Hrvatskoj na žalost još nije dovoljno iskorišten. Želimo u Hrvatskoj probuditi tog uspavanog diva i potaknuti djecu i mlade na put bolje budućnosti. Put bržeg gospodarskog oporavka je i u stvaranju boljeg okružja za ulaganje u kreativnost i inovacije - ističu organizatori.

Dan intelektualnog vlasništva u Varaždinu, uz prethodno održano događanje u svibnju u Zagrebu, predstavlja početak niza događanja za djecu i mlade koja se tijekom idućih godina planira provoditi diljem Republike Hrvatske.