Breaking nije samo bacanje po podu, imamo trenera i želimo privući što više dječaka

vv | 17.10.2024. u 16:51h | Objavljeno u Društvo

Plesni klub Feel jedini je plesni klub u Varaždinu koji ima trenera break dance plesa, odnosno plesa koji se po novome naziva ‘Breaking’. Prema riječima vlasnice kluba Romane Rod, cilj im je privući što veći broj dječaka u klub, a nema boljeg načina za to nego kroz urbane plesne stilove poput Breakinga. Novi trener Zlatko Tomašić ima više od 15 godina iskustva u tom stilu, plesao je u poznatom klubu Nexus u Čakovcu, poslije bio i njihov trener, a nadogradnju znanja upotpunjavao je kod svjetskih poznatih breakera poput LIL Amoka, Punishera, LIL Cenga. Sudjelovao je na natjecanjima u Beču, Budimpešti, Rimu i svjetski poznatom Red Bull Bcu.

- Jedno kraće vrijeme smo ostali bez trenera i znala sam ja da naš Zlatko postoji u Čakovcu, jer smo i nekad davno radili zajedno, no zbog njegove profesije koju radi, sam je odlučio povući se. Ovu sezonu odlučila sam kroz Hip Hop privući dječake i to početnike, što se sad već velikim brojem u timu, pokazalo ispravnom odlukom. Zlatka sam zvala u pomoć i očito pogodila vrijeme kada i njemu odgovara da se “malo razgiba”. Sjajno radi s djecom i zbog velikog iskustva u breakingu i znanju svoje profesije, sigurno mu mogu dati u ruke svoje članove na poduku - rekla je Romana i dodaje kako je Zlatko ‘pravi Old School trener’.

Kako kaže, zabluda je da je breaking samo bacanje po linoleumu kako se vidi na You Tube-u. Breaking, nastavlja, traži tehniku izvedbe pokreta, ali itekako spojenu s bitom muzičke podloge koja u konačnici otkriva stil samog breakera.

- Breaking sadrži i gimnastičke elemente koji najviše traže znanje trenera, jer su zdravlje i sigurnost djeteta najbitniji. Zlatko će raditi na osnovama svega, a djeca će se kroz treninge sami razvijati u svom stilskom smjeru, a onda kreću savjeti za još bolje usavršavanje i velika podrška, što se gradi godinama treninga uz ovakvog trenera. Kao u svakom plesu, sluh i ritam su jako bitni ako se plesom želiš natjecati. Jer nikada neću reći da ples nije za sve, da, itekako je, terapija je apsolutno za svakoga - rekla je vlasnica kluba.

DSC_6158_batch2.JPG

Planovi za razvoj kluba

Klub se bazira na urbanim plesnim stilovima: Hip Hop, Street Show Dance, House i Breaking, dok manji uzrasti treniraju Show Dance koji spada pod umjetnički plesni stil jer pokreti nisu zahtjevni i laganiji su za niže uzraste.

- U radu mi je od velike pomoći moja dugogodišnja učenica, sada trenerica svog tima, Melani Milec. Bez obzira na to što ima svoj tim, neprestano je učim svim načinima rada u klubu. Osoba je od povjerenja i uistinu radi odlične koreografije, a i sama je odlična plesačica u timu ali i u solo izvedbama. Sve odluke proizašle su zbog plesnog tržišta koje dobro poznajem, a osobno nisam osoba koja kopira ili koja ide tamo gdje su svi, nego sam osoba koja namjerno ide tamo gdje su rijetki, gdje je izazov veći - govori Romana koja osoba odlazi na privatne poduke u Sloveniju kako bi nadogradila znanje i uvela nove plesne stilove.

- Mlađi timovi upijaju kao spužvice sve što im prenesem i svake sezone timovi su sve bolje uvježbani u tome što rade. Ne smiješ u ovom poslu stati u vremenu. Uz to, čekaju nas kvalifikacije za Svjetsko natjecanje koje će se održati u Španjolskoj, ali jako volim kroz sezonu obići prijateljske klubove u Hrvatskoj i naše bliže susjede s čijim sam voditeljima skroz u kontaktu. Mi treneri smo kao velika obitelj na svim krajevima lijepe naše, ali i van nje, izmjenjujemo iskustva, planove, jedni drugima pomažemo i jedva čekamo da se vidimo, a s druge strane, djeca kad se na sezonu ponovo vide, vjerujte mi, nema ljepšeg nego vidjeti kad djetetu obnoviš prijateljstvo s nekim tko se bavi plesom kao i on - rekla nam je.

DSC_6067_batch2.JPG

Plesna scena u Varaždinu

Što se tiče plesne scene u Varaždinu, Romana kaže kako ima jako dobrih klubova koji njeguju ono što rade, ne srljaju u druge stilove i ne kite se tuđim perjem.

 - Pojedini klubovi na žalost to i rade. Jako sam ponosna na naš Varaždin što se tiče lepeze plesnih stilova i svima želim uspješnu plesnu sezonu! Jedan jedini cilj imam, a taj je kad uđem u dvoranu, da su moja djeca sretna i zadovoljna samo s tim treningom tog dana. Natjecanja, plasmani, dolaze sami od sebe i nije uvijek bitno biti niti prvi, niti biti na njima, bitno je da se oni druže i uživaju u onome što rade. Motivira me dječji osmjeh, dječji slobodan duh i njihova spontana iskrenost, a oduševljava me spontani korak koji iz njih sam proizađe iz nečega što smo radili kroz treninge. Onda znam da je plesač bolji od trenera i to je moja osobna pobjeda - rekla je za k