Bivša studentica FOI-ja Tajana Šokec: Ako ICT-u nešto fali, to su žene Foto: FOI

Bivša studentica FOI-ja Tajana Šokec: Ako ICT-u nešto fali, to su žene

VV / FOI | 25.4.2020. u 11:32h | Objavljeno u Društvo

Međunarodni dan djevojaka u ICT-u, odnosno "Girls in ICT Day", ove je godine obilježen 23. travnja. Inicijativa je to koju su podržale države članice ITU-a, s ciljem poticanja djevojaka i mladih žena da razmotre studije i karijere u rastućem polju informacijskih i komunikacijskih tehnologija.

Fakultet organizacije i informatike tim je povodom objavio intervju s mladom poduzetnicom, alumni studenticom FOI-ja i dobitnicom Rektorove nagrade za uspješan projekt realizacije prve virtualne asistentice na Fakultetu B.A.R.I.C.A., Tajanom Šokec.

>> Asistentica B.A.R.I.C.A. studentima FOI-ja pomaže u snalaženju na fakultetu

Tajana Šokec je 24-godišnjakinja iz Pitomače koja je prošle godine diplomirala na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu i nakon toga pokrenula vlastiti posao razvoja softverskih proizvoda. Kao članica Laboratorija za umjetnu inteligenciju na FOI-ju sudjelovala je u razvoju Chatbota B.A.R.I.C.A. koji danas na hodniku FOI-ja pruža korisne informacije studentima. Na temu modeliranja Chatbota koji je svjestan teme razgovora prošle je godine dobila i Rektorovu nagradu na Sveučilištu u Zagrebu.

Tajana_Sokec.jpg

Obilježavamo "Girls in ICT Day". Je li teško biti žena u ICT-u, iz perspektive bivše studentice i danas mlade perspektivne poduzetnice?
- Iz moje perspektive, biti žena u ICT-u je inspirativno, uzbudljivo i izazovno. Iako je ponekad i teško, to nije zato što sam žena. Moram priznati da u svijetu ICT-a baš nikad nisam naišla na nikakvu prepreku zato što sam žena. Najviše bih voljela da to može reći svaka žena u svijetu ICT-a, ali i u ostalim djelatnostima. Nije tako, ali je ohrabrujuće vidjeti da svijet ide u tom pravcu.

Koji dio ICT Vas najviše zanima i zašto ste se odlučili baviti s time?
- Meni je ICT općenito vrlo zanimljivo područje i još uvijek mi je teško definirati što me u tom području najviše zanima. Umjetna inteligencija i data science su mi najzanimljiviji, njima sam se počela baviti iz čiste znatiželje, a sada vidim da u stvarnom poslovnom svijetu ima velike primjene i potencijala u tim područjima. Obožavam programsko inženjerstvo i razvoj softvera. Ne sjećam se kada sam se i kako time odlučila baviti. Sad mi se čini da sam od uvijek znala da to želim.
Postoji još područja koja zaokupljaju moju pažnju i vrijeme, ali neću to sve nabrajati. Nekako se sve isprepliće i od svake discipline uvijek bude neke koristi. Pametni i iskusni ICT-ovci reći će da to nije dobro, da se treba specijalizirati... Samo ću u svoju obranu reći da sam toga svjesna. Tješim se da sam još mlada i da imam vremena odabrati.

Tijekom studentskih dana pokazali ste izuzetno zanimanje za AI, a za projekt BARICA-e ste i nagrađeni Rektorovom nagradom. Kako je došlo do toga da se uključite u rad AI Laba i da krenete u takav projekt?
- U AI Lab FOI-ja sam se uključila u potrazi za stručnom praksom. Preporuka FOI-jevcima koje zanima Artificial Intelligence je da to učine i ranije. Profesor Markus Schatten ukratko mi je prezentirao projekte na kojima bi mogla raditi, a ja sam odmah odabrala Baricu. Barica je nastala iz čiste zabave i znatiželje u AI Labu, a sad mi je zanimljivo primijetiti kako svi pričamo o njoj kao o živom biću. Barica u sebi ima prostora za napredak pa, ako je neko od FOI-jevaca zainteresiran za drugačiju stručnu praksu od uobičajene, neka se javi profesoru Schattenu.

foi_barica_foi_5.jpg

Što Vas inspirira u poslu?
- Mene u poslu inspirira konkretan problem. Možda je ovo profesionalna deformacija, ali za svaki problem (programski i neprogramski) tražim programsko rješenje. Primijetila sam da u neinformatičkim poduzećima vodstvo i zaposlenici najčešće jesu svjesni problema, možda i pretpostavljaju da postoji softversko rješenje, ali ne znaju gdje se obratiti niti kako definirati problem i softversko rješenje koje im treba. Ovakvi konkretni poslovni problemi su odlična inspiracija u razvoju softvera.

Koje žene u biznisu Vas danas inspiriraju, odnosno imate li svoje uzore?
- Iako se divim mnogim ženama i muškarcima, nisam si nikada u životu definirala uzore. Želim biti svoja u potpunosti i ni u kojem slučaju oponašati nekog drugog. Nedavno me inspirirala jedna knjiga koju bih danas, na Girls in ICT Day, voljela spomenuti. Radi se o knjizi “Žene u znanosti - 50 neustrašivih znanstvenica koje su promijenile svijet”, spisateljice Rachel Ignotofsky. Knjigu sam dobila na poklon na Women in Data Science konferenciji i zbilja je odlično i jednostavno štivo puno motivacije i inspiracije za žene.

Što ste naučili na FOI-ju a da Vam danas najviše koristi u poslu/poslovanju?
- Bez imalo nedoumica, najkorisnija stvar koju sam naučila na FOI-ju je kako učiti. Velika količina konkretnog znanja dobivenih na FOI-u samo je mali dio onoga što nas čeka kasnije. Nakon završenog fakulteta bila sam potpuno svjesna da još uvijek jako malo toga znam, ali ohrabrena činjenicom da mogu naučiti što god želim.

Kako najbolje motivirati mlade djevojke da krenu u smjeru obrazovanja u ICT-u?
- Odabir smjera obrazovanja ni u kojem slučaju ne smije ovisiti o spolu. Mladim djevojkama koje žele krenuti u ICT obrazovanje najbolja motivacija moraju biti sve žene koje već jesu u ICT-u. Ako i dalje nisu sigurne, neka razmisle o tome da je raditi dobro "muški” posao poseban osjećaj.

Savjet za sve mlade žene koje žele zakoračiti u svijet ICT-a...
- Svakako bih im preporučila da zakorače uz napomenu da nije dovoljno samo zakoračiti. ICT je područje koje svakim danom raste i svako u ICT-u mora biti spreman na cjeloživotno učenje. A ako ICT-u nešto fali, to su žene!

Označeno u